GRAČANICA

Ne mogu da žive od smrada kanalizacije, strahuju od zaraze

Kanal s fekalnim otpadom nalazi se svega dvadeset metara od dva igrališta za djecu

Grupa građana ulice Malta s maskama pored otvorene kanalizacije

Piše: H. ČALIĆ

5.4.2019

Stanovnici gračaničke ulice Malta već duže vrijeme ne mogu da žive od nesnosnog smrada otvorene kanalizacije koja dolazi iz desetina kuća. Osim toga, strahuju i od zaraze jer je kanal s kanalizacionim otpadom udaljen svega dvadeset metara od dva dječija igrališta. 

 Skrenuti pažnju

Zbog toga su se mještani okupili s maskama na licima pored kanalizacije kako bi na ovaj način skrenuli pažnju nadležnim organima općine da se konačno riješi problem otvorene kanalizacije.


Fekalni otpad ugrožava zdravlje

- Ovo je višegodišnji problem u ovom dijelu naše ulice. I sami vidite, ovdje je otvorena kanalizacija, zaudara na sve strane, posebno ljeti. Mi se gušimo, a što je najgore, djeca se igraju pored kanalizacije, upada im lopta, strahujemo od zaraznih bolesti. Njih desetine se svakodnevno igraju, a otvorena kanalizacija im je pod nosom. Obraćali smo se više puta, bilo je obećanja, ali se dalje ništa nije uradilo, iako za ovaj posao nisu potrebne velike pare – kaže mještanka Raza Sarajlić.

Ona je s maskama zajedno s Fatimom i Damirom Džafićem, Osmanom Spahićem i Jusufom Mulajusufovićem pokušavala prokopati kanal da kanalizacija proteče dalje.

 Zasaditi drveće

Mještani Malte kažu da, ako bi se ovaj problem riješio, oni bi ovdje zasadili drveće i napravili revir pored rijeke Sokoluše.

 Inspekcija izlazi na teren  

   Iz općinske inspekcije u Gračanici su nam rekli da nisu upoznati s problemom otvorene kanalizacije u naselju Malta, ali da će čim prije izaći na teren. Nakon što snime stanje, problem će lako biti riješen s obzirom na to da se radi o kanalu dužine pet metara.

   - Naredne sedmice će se ovaj dio kanalizacione mreže biti spojen s već izgrađenim kolektorom – kazali su nam u općinskoj inspekciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.