OBNOVA

Tuzlanski Trg slobode najveći u BiH

Za dodatno oživljavanje uže gradske jezgre potrebno je interpoliranje objekata stambenog i poslovnog tipa

Prošireni Trg slobode svečano je pušten u rad. A. Bajrić

E.Sk.

6.4.2019

Prošireni Trg slobode svečano je pušten u rad - Avaz
Prošireni Trg slobode svečano je pušten u rad - Avaz
Prošireni Trg slobode svečano je pušten u rad - Avaz
Prošireni Trg slobode svečano je pušten u rad - Avaz
Prošireni Trg slobode svečano je pušten u rad - Avaz
+2

Na mjestu nekadašnje zgrade Općine Tuzla, koja je srušena zbog nemogućnosti rekonstrukcije, proširen je Trg slobode, koji je, prema tvrdnjama gradonačelnika Jasmina Imamovića, najveći u BiH. 

Prošireni Trg slobode svečano je pušten u rad u subotu, a u umjetničkom dijelu programa učestvovala su kulturno-umjetnička društva “Panonija”, “Bosna” “Zvonko Cerić” i Ansambl „Balsika“.  

- Trgovi su mjesta jednakosti i okupljanja. Vidjeli ste da je Trg slobode, koji smo gradili prije deset godina, izuzetno posjećen. Proširenjem smo dobili uvjerljivo najveći trg BiH koji predstavlja jedno carstvo pješaka. Pokazalo se da je ovom trgu bio potreban jedan manifestacioni prostor za velike kulturne događaje. Ovo je vrijedna investicija i čestitam Zavodu za urbanizam na odličnom projektu koji su napravili – istakao je u svom obraćanju prisutnim građanima gradonačelnik Jasmin Imamović.

Prema njegovim riječima, za dodatno oživljavanje uže gradske jezgre potrebno je interpoliranje objekata stambenog i poslovnog tipa.  

- Imamo prepreke, a to su ožiljci od slijeganja terena. U tom pravcu vrijedno se radi na regulativi i geomehaničkim ispitivanjima da bismo dali priliku investitorima da grade ovaj prostor. Naši urbanisti, u saradnji s geolozima, vode dosta pažnje kod izdavanja bilo koje građevinske dozvole – ističe Imamović.

Na Trgu slobode održavat će se tradicionalna manifestacija „Ljeto u Tuzli“, a svakako da će se u budućnosti realizirati različiti kulturno-zabavni programi. Inače, iz budžeta Grada Tuzla za namjenu proširenja Trga slobode izdvojeno je negdje oko 600.000 KM.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.