TUZLA

Potvrđena optužnica protiv predsjednika Općinskog odbora SDA u Lukavcu

Tužilaštvo TK. Arhiv

E. Sk.

10.4.2019

Općinski sud Lukavac potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Tarika Arapčića (60) i Mirsada Jarakovića (61), obojica iz Lukavca, zbog postojanja osnovane sumnje da je Arapčić podstrekavao Jarakovića na zloupotrebu položaja i ovlaštenja, dok je Jaraković optužen da je počinio dva krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, od čega jedno u pokušaju, te primanje dara ili drugih oblika koristi i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. 

- U optužnici je navedeno da je Arapčić u februaru i martu 2018. godine, kao poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Općinskog odbora SDA u Lukavcu, te ranije i direktor Doma zdravlja u Lukavcu, podstrekavao i nagovarao tadašnjeg direktora Doma zdravlja Lukavac Jarakovića da, bez provođenja konkursne procedure i kršeći odredbe Pravilnika o radu, u radni odnos primi jednu osobu da obavlja poslove čuvara.

Jaraković je pod ovim utjecajem i van interesa službe naložio da se ovoj osobi sačini ugovor o radu iako nije zadovoljavala opće i posebne uvjete za ovaj posao, što je i urađeno, te je i nadležnom organu dostavljena porezna prijava za ovu osobu.

Do realizacije ugovora i stupanja u radni odnos nije došlo zbog novog zahtjeva Arapčića da se to obustavi zbog saznanja o pokretanju istrage policijskih službenika o tim radnjama – navodi Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

Jaraković se optužnicom tereti i da je u periodu od januara 2017. do juna 2018. godine, kao specijalista neuropsihijatar, iskorištavao ovlaštenja radi vlastite koristi i protivno interesima službe, postupao suprotno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i bez odobrenja nadležnog kantonalnog ministarstva u privatnom poslovnom prostoru obavljao specijalističke preglede, a nalaze izdavao na zaglavlju Doma zdravlja Lukavac, ovjeravao ih pečatom ove institucije i potpisivao se na njima, a od više pacijenata je naplaćivao ove preglede i tako sebi pribavio korist.

Također, optužen je i da je od jedne pacijentice tokom pregleda u Domu zdravlja Lukavac uzeo manji iznos novca kao dar za pregled.

- Prilikom pretresa stana koji koristi Jaraković u Lukavcu pronađena je veća količina municije za pušku čije držanje građanima uopće nije dozvoljeno – zaključuje se u saopćenju Tužilaštva TK.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.