TUZLA

Stećci većinom porušeni, oštećeni i obrasli travom

Ovaj nacionalni spomenik bio je među lokalitetima za stavljanje na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, no zbog lošeg stanja nije uvršten u konačan odabir

U prvoj fazi bit će urađeni pripremni radovi

E. SKOKIĆ

11.4.2019

Nekropola stećaka u Donjim Breškama kod Tuzle poslije niza godina nebrige napokon će biti očišćena i zaštićena, jer su osigurana sredstva za sanaciju ovog nacionalnog spomenika BiH.  

 Testne sonde

Projekt sanacije je uradio Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, a podrazumijeva da će u prvoj fazi biti urađeni pripremni radovi koji obuhvataju precizno georeferenciranje, geofizička istraživanja, otvaranje testnih sondi te probna čišćenja.

Nacionalni spomenik u Donjim Breškama bio je na listi odabranih lokaliteta za stavljanje na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Međutim, zbog lošeg stanja spomenik nije uvršten u konačan odabir, zbog čega je pristupljeno izradi projekta sanacije, restauracije i konzervacije tog lokaliteta.


Stećak koji se izdvaja svojom očuvanošću i ukrasima

Nekropola stećaka u Donjim Breškama nalazi se na imanju Ive Trgovčevića. Smještena je u blizini česme “Nikolići”, odnosno s desne strane makadamskog puta na uzvišenju od stotinjak metara.

U Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK navode kako nacionalni spomenik u Donjim Breškama čini nekropola sa 23 stećka.

 Brojni ukrasi

- Stećak koji se i danas nedvojbeno izdvaja iz ove nekropole (zbog uspravnog položaja, dimenzija, ukrasa, donekle i očuvanosti) je stub s lučnim izbočenjem i brojnim ukrasnim motivima. Opće stanje nekropole je veoma loše, stećci su većinom porušeni, oštećeni, dosta njih se nazire iznad površine zemlje. Nekropola je obrasla travom i šipražjem – navode u ovom zavodu.

 NAJPOZNATIJI 

Istražitelj stećaka Šefik Bešlagić za nekropolu u Donjim Breškama ističe da datira najranije oko 15. stoljeća, a da neki stećci pripadaju i prvoj polovini 16. stoljeća. Nekropola je locirana na krajnjim jugozapadnim padinama planine Majevice, ka zaseoku Nikolići u Donjim Breškama.

23  stećka čine nekropolu u Donjim Breškama  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.