OBNOVE

Pazarni dan se vratio u Tuzlu

Prodaja jeste manja, ali očekujemo više mušterija kada se vijest o ponovnom otvorenju pijace proširi gradom, kaže prodavač Aiša Herić

Tuzlanska pijaca je otvorila svoja vrata baš na pazarni dan

Piše: E. SKOKIĆ

13.4.2019

Poslije nezapamćenog požara koji je krajem februara ove godine zahvatio centralnu gradsku pijacu u Tuzli od jučer je ponovo moguće kupovati osnovne životne namirnice na dobro poznatom mjestu.

Pune ruke

Tuzlanska pijaca je otvorila svoja vrata baš na pazarni dan, a prodavači i kupci nisu krili svoje zadovoljstvo činjenicom da se pijaca ponovo diže iz pepela.

- Polako sve dolazi na svoje. Prodaja jeste slabija, ali očekujemo više mušterija kada se vijest o ponovnom otvorenju pijace proširi gradom – ističe Aiša Herić, prodavač na tuzlanskoj pijaci.

Na pijacu petkom idu uglavnom stariji građani Tuzle. Ostala je, kažu, navika da se prošeta glavnom gradskom pijacom i da se poslije s punim rukama ode kući.

- Nedostajala mi je pijaca i ovaj žamor koji čujemo. Sretna sam da pijaca radi, a svim prodavačima želim mnogo sreće i da im pazari budu bolji nego prije katastrofalnog požara – kaže Hanumica Softić.

Veliki krov

Nadljudskim naporima uposlenika i zakupaca štandova pijaca je koliko-toliko dovedena u red. Svi prodavači su smješteni pod veliki krov, dok će se rekonstrukcija opožarenog dijela pijace odvijati po fazama.


Šteta preduzeća „Tržnice–pijace“ procijenjena je na oko 500.000 KM, a za najmanje identičan novčani iznos u požaru su oštećeni i zakupci štandova koji su ostali bez robe.

Besplatno korištenje

Važno je napomenuti kako je odlukom Gradskog vijeća Tuzla zakupcima štandova od jučer pa u naredna četiri mjeseca omogućeno besplatno korištenje pijačnog prostora. Također, pijačni prodavači su dobili i po 1.000 KM novčane pomoći, dok je preduzeće „Tržnice–pijace“ dobilo pomoć od 55.000 KM.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.