TUZLA

Održan tradicionalni „skok preko kože“

E.Sk.

18.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Univerzitetskoj dvorani u Tuzli u četvrtak uvečer održana je tradicionalna manifestacija „skok preko kože“ u organizaciji Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta, a koji predstavlja simbol primanja studenata u časni rudarski stalež.  

U historiji je ostalo zapisano kako su enzuzijasti Srednje tehničke škole u Tuzli organizirali svojevremeno manifestaciju Skok preko kože 1954. 1956. i 1960. godine, dok je prvi Skok na Rudarskom fakultetu u Tuzli održan 1961. godine i kontinuirano se organizovao do 1986. godine, kada je održan 13. Skok, nakon koga je nastala pauza od 24 godine.

Skok preko kože je manifestacija koja se uvijek smatrala izuzetno značajnom. Imala je važno mjesto u kalendaru događanja, te je pored Dana rudara (21.12.) bila najvažniji privredno-obrazovni događaj.

Tuzlanski Skok preko kože se održavao po propisima i ustaljenom protokolu, a nastao je po modelu manifestacije na Rudarskom fakultetu u Zagrebu, koji je preuzet sa Rudarskog fakulteta u Ljubljani, a dalje iz Austrije (Leoben) i Češke (Pribram).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.