TUZLA

Učenici generacije Tarik Britvarević i Halida Duraković

Piše: A.Hadžić

20.4.2019

Sa svečanosti u Tuzli - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Svečanom akademijom u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli danas je, u prisustvu velikog broja gostiju, članova porodica i prijatelja, ispraćena 343. generacija svršenika Behram-begove medrese u Tuzli.

Značajni rezultati

Prigodan kulturno-vjerski program, nagrađen burnim aplauzom, izveli su sami učenici kojima su na postignutim uspjesima čestitali direktor Behram-begove medrese, profesor Ahmet ef. Hatunić, predstavnik Ministarstva obrazovanja u Vladi TK Fikret Vrtagić te tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

- U ovom danu 142 mladih ljudi završava svoje srednjoškolsko obrazovanje u Behram-begovoj medresi. To je generacija koja je pomno izvršavala svoje obaveze i nije mnogo brinula one koji su s njima svakodnevno radili. Nastavili su nizati uspjehe i biti dijelom školskih ekipa i timova koji su ostvarili značajne rezultate u ovoj školskoj godini – kazao je u svom obraćanju muftija Fazlović, čestitajući učenicima na izvanrednim rezultatima postignutim tokom školovanja, ali i njihovim roditeljima koji su u njih usadili osnovne ljudske i islamske vrijednosti.

Šestero hafiza

Ističući da živimo u vremenu svakodnevnog negiranja opstojnosti i održivosti bosanske države od neodgovornih pojedinaca, muftija Fazlović je posebno ukazao na odgojnu komponentu koju su učenici ove medrese imali tokom školovanja.

Inače, ove godine u Behram-begovoj medresi maturiralo je 142 učenika, od čega 69 u muškoj i 73 u ženskoj medresi. Učenicima generacije proglašeni su Tarik Britvarević i Halida Duraković, koji su tokom školovanja postigli vrhunske rezultate. Kao rijetko koja, ova generacija Behram-begove medrese bit će upamćena po šestero učenika koji su u vrijeme školovanja postali hafizi Kur'ana, među kojima su dvojica učenika i četiri učenice.

Muftija Fazlović: Učili smo učenike snazi i ljepoti BiH

- Učili smo učenike o nezaustavljivom državno-političkom kontinuitetu Bosne i Hercegovine, njenoj snazi i ljepoti, ponosnom i časnom bošnjačkom narodu koji stoljećima živi pod prijetnjom progona i genocida u zemlji između Istoka i Zapada i na mjestu gdje se stoljećima isprepliću i dodiruju različite civilizacije, po čemu je zemlja Bosna jedinstvena i unikatna – poručio je muftija Fazlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.