TUZLA

Ljudi na rubu egzistencije prodaju i lične stvari

Imam minimalnu penziju, a za režije i lijekove izdvajam 80 posto od primanja, kaže jedan od prodavača

Inspektorima daju lažne lične podatke pa zbog toga asistira i policija

E. SKOKIĆ

5.5.2019

Dolaskom ljepšeg vremena oživjela je ulična prodaja u tuzlanskom naselju Sjenjak, u blizinu Kadrine i Hametove buvlje pijace. Na zelenim površinama građani koji su na rubu egzistencije prodaju i lične stvari.

Lažni podaci

- Niko ne zna kako je nama u četiri zida. Imam minimalnu penziju, a za režije i lijekove izdvajam 80 posto od primanja. Onih 20 posto raspoređujem na cijeli mjesec, ali bez prodaje na ulici teško da bih preživio – kaže nam jedan od prodavača, koji zbog policije i komunalnih inspektora nije mogao otkriti svoj identitet.

Kazne za nedozvoljenu prodaju na zelenim površinama i trotoarima iznosi 50 KM. Komunalni inspektori, kako saznajemo, suočavaju se s problemom davanja lažnih podataka. Događa se da inspektori od uličnih prodavača uzmu podatke, a da se prilikom provjere u policiji ispostavi da ne postoji osoba pod tim imenom i prezimenom. Podaci se zbog toga moraju uzimati uz asistenciju policije koja objektivno ne može biti konstantno na raspolaganju komunalnim inspektorima.

- Nikom ne bih poželio da ovo doživi. Radio sam cijeli život, a sada sam prisiljen da iz kuće prodajem sve što mogu kako bih preživio. Ovo je jedna tuga i žalost – kaže nam naš sagovornik.

Kritična tačka

Još jedna „kritična tačka“, osim u Sjenjaku, nalazi se i u naselju Slatina, gdje se u blizini hipermarketa prodaju mlijeko i mliječni proizvodi.

Otvaranjem zelene pijace u naselju Slatina pokušao se prevazići problem ulične prodaje, ali prodavači nisu željeli prijeći za štandove.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.