LUKAVAC

Neka poruše sve nelegalne objekte pa ćemo i mi naš

Grade na svojoj zemlji, ali su „nehotice“ zakačili i 56 kvadrata državnog zemljišta s druge strane

Džemail i Mustafa Jusić ispred poslovno-stambenog objekta koji grade

E. SKOKIĆ

10.5.2019

Porodica Jusić počela je gradnju poslovno-stambenog objekta u blizini Milerove vile u Lukavcu. Gradnji su se usprotivili građani Lukavca, a nakon što su inspektori izašli na teren, zaustavljena je izgradnja objekta koji je ozidan do prvog sprata. Jusići imaju jednu, a općinska administracija i građani Lukavca drugu priču.

Zaposliti Rome

- Parcela na kojoj gradimo objekt je naša. Kupio sam je za 13.000 KM od preduzeća „Arkada“, koje je otišlo u stečaj. Planirao sam da u prizemlju otvorim autopraonicu i servis, a sve kako bih zaposlio Rome i državi plaćao porez. Na spratu bih imao stambeni prostor jer imam dosta unučadi. Gradnja je zaustavljena i zaprijećeno nam je da će objekt biti srušen. Rade nam to zato što smo Romi. Neka sruše na hiljade drugih bespravno izgrađenih objekata, a onda ćemo i mi ovaj naš – kaže Džemail Jusić, vlasnik parcele na kojoj je započeo gradnju objekta.

Kažu kako su podigli objekt na četiri metra udaljenosti od stambene zgrade, te da su „nehotice“ zakačili i 56 kvadrata državnog zemljišta s druge strane.

- Naša zemlja je sve do temelja stambene zgrade. Dajem općini 200 kvadrata za ovih 56 koje smo nenamjerno zakačili. Nudim im i da otkupim tih 56 kvadrata. Međutim, oni su izričiti da sruše ovaj objekt. Šta je s drugim nelegalno sagrađenim – pita se Džemail, dok njegov sin Mustafa navodi kako su pojedinci u Lukavcu izgradili restorane na državnom zemljištu.

- Imate restoran u parku, imate objekte na jezeru Bistarac i Modrac, sve na državnoj zemlji. Nijedan nije srušen. Mi gradimo na našoj zemlji, a hoće da ruše objekt – kaže Mustafa Jusić.

Sporna činjenica

Načelnik Lukavca Edin Delić bio je na mjestu izvođenja radova. Potvrdio je riječi Jusića da su kupili zemljište od „Arkade“, ali je naveo kako će objekt koji su počeli graditi biti srušen jer nije građen u skladu sa zakonskim standardima. Posebno je sporna činjenica da se objekt Jusića, prema njegovim riječima, bukvalno naslanja na stambenu zgradu.

Novi regulacioni plan

- Uradit ćemo novi regulacioni plan i svi objekti koji ne budu legalizirani bit će srušeni. Imamo apsurd da svake godine raspisujemo tender za rušenje nelegalnih građevina, ali da se niko ne javlja. U ovom slučaju vlasništvo je jedno, a pravo na gradnju nešto sasvim drugo. I to što je neko Rom ne oslobađa ga poštivanja zakona – kaže načelnik Delić.

Građani: Bahati su!

Građani Lukavca, koji su nas kontaktirali u jeku gradnje, govorili su nam kako se s Jusićima ne može normalno razgovarati te da im ni policija ne može ništa. Navode i da se bahato ponašaju, da su agresivni u saobraćaju itd. Jusići to sve demantiraju i navode da ih komšije vrijeđaju i da sve to čine samo zato što su Romi.




Objekt je samo četiri metra udaljen od stambene zgrade

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.