TUZLA

Mora se suditi svakom ko negira genocid u Srebrenici

A. H.

11.5.2019

S današnjeg protesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Majke Srebrenice, kojima su se pridružile i profesorice Behram-begove medrese u Tuzli, učenici tuzlanskih srednjih škola kao i članice jednog broja tuzlanskih udruženja, danas su u Tuzli održale mirni protest, kako to već 23 godine čine svakog 11. u mjesecu.

- Dok i jedna od nas ima živa nećemo prestati s mirnim protestima. Svijet m ora da zna da posmrtni ostaci mnogih ubijenih u genocidu još uvijek nisu pronađeni i da oni koji su ih sakrivali u grobnice po Podrinju neće da otkriju njihove lokacije. Istovremeno dok mi tražimo kosti srebreničkih sinova, dotle oni koji slijede politiku njihovih ubica na svaki mogući način žele da negiraju zločin koji su počinili - kazala je za naš list Nura Begović iz  Udruženja "Žene Srebrenice".

Srebreničanke su posebno upozorile na potrebu donošenja zakona koji će sankcionisati negatore genocida i svih zločina počinjenih nad civilima u protekloj agresiji na BiH.

-Ako su sudovi dokazali genocid svakom ko to negira treba suditi. Jedan Aleksandar Vučić govori da poštuje BiH, a istovremeno negira genocid u Srebrenici. Pitamo koga on laže, zašto mu naša država dozvoljava da ismijava naše žrtve. Ne može Milorad Dodik i njegovo političko društvo pri svakom pojavljivanju u javnosti vrijeđati naše žrtve pričom da nije bilo genocida u Srebrenici. Pa genocid je presudio međunarodni sud kojeg su osnovale Ujedinjene nacije i zato mora u ovoj državi postojati zakon koji će sankcionisati svakoga ko negira presude tog suda- poručeno je danas sa protesta u Tuzli..



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.