OBILJEŽVANJE

Postrojavanjem na Trgu slobode i defileom kroz grad službenici policije TK pokazali čime raspolažu

Zadovoljni realizacijom stratških ciljeva te stanjem sigurnosti

E.Sk

22.5.2019

Tuzla: S današnje ceremonije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Postrojavanjem dijela policijskih službenika na Trgu slobode, defileom kroz grad, gdje je posebno ostalo upečatljivo odavanje počasti ubijenoj mladosti Tuzle na Kapiji, te polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik ispred sjedišta MUP-a TK, službenici policije Tuzlanskog kantona danas su obilježili svoj dan.  

Upriličen je i svečani defile policijskih vozila kroz grad, a prije zvaničnog obilježavanja Dana policije održana su brojna takmičenja pripadnika MUP-a TK u različitim sportskim vještinama, dani otvorenih vrata prilikom kojih su u posjetu pripadnicima MUP-a TK dolazili učenici iz više osnovnih škola, kao i humanitarne aktivnosti poput darivanja krvi.

- Našim defileom kroz grad na neki način smo pokušali da se približimo građanima, pokazavši im čime raspolažemo i iskazavši spremnost da u svakom trenutku stanemo u njihovu zaštitu – kaže Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

U prethodnoj godini došlo je do odvajanje Uprave policije od MUP-a TK. Uprava policije ima svoj budžet koji iznosi oko 59 miliona TK, dok je MUP-a TK oko 8 miliona KM.

- U prošloj godini povećali smo budžet za plaće službenika policije za 1.150.00 KM, a ove godine za 1.870.00 KM, a sve kako bi dostigli iznos od 80 posto primanja policijskih službenika u FBiH. Imali smo značajno ulaganje u nabavku materijalno-tehničke opreme, a najavljeno je i 150 dugih cijevi za pripadnike Jedinice za posebne namjene. Ostalo je da popunimo redovni sastav sa još 172 službenika policije. Trenutno u Policijskoj akademiji imamo 59 kadeta, uskoro ćemo poslati još 80 te ćemo imati potrebu za još 30-ak. Popunjavanje redovnog sastava je na neki način najbolji odgovor na Nacrt zakona o rezervnom sastavu policije u bh. entitetu RS – kaže Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK.

U Upravi policije i MUP-u TK ističu da su zadovoljni realizacijom strateških ciljeva te stanjem sigurnosti, oblasti javnog reda i mira i nesmetanog odvijanja saobraćaja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.