ZDRAVSTVO

Hadžiefendić: Konzilij ljekara odobrava injekcije za trudnice

Spasonosni lijek za majku i bebu u apotekama na području TK košta oko 300 KM mjesečno

“Clexan” koriste trudnice kod kojih je dijagnosticirana trombofilija

Piše: E. SKOKIĆ

22.5.2019

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona s Bahrudinom Hadžiefendićem na čelu i Zavod zdravstvenog osiguranja u 2019. godini su osigurali neophodna sredstva za nabavku injekcija „clexan“ i „clivarin“ koje koriste trudnice kod kojih je dijagnosticirana trombofilija.

Mali broj

Međutim, pojedine pacijentice tvrde kako veoma mali broj njih dobije preporuku od konzilija za besplatne injekcije.

- Nije bezrazložno odlučeno da odluku o izdavanju „clexana“ ili „clivarina“ donosi konzilij ljekara. Nakon konzilijarnog mišljenja struke, doktrinarnog pristupa koji je urađen po svim svjetskim smjernicama, moguća je indikacija „clexana“. Sve je apsolutno prepušteno struci i ako konzilij sastavljen od ginekologa specijalista, farmaceuta i transfuziologa odluči da pacijentica treba „clexan“, to će joj biti i omogućeno. Nema ograničenja, ali poštuje se mišljenje struke – kaže ministar Hadžiefendić.

Spasonosni lijek za majku i bebu u apotekama na području TK košta oko 300 KM mjesečno, a koliko je značajna primjena „clexana“ ili „clivarina“ u rizičnoj trudnoći govori podatak da postoje i pacijentice koje zbog težine dijagnoze moraju primati ovakve injekcije i dva puta na dan, a u slučaju izostanka ovog heparinskog lijeka dolazi do stvaranja tromba te prekida dotoka krvi između majke i nerođene bebe. U takvim slučajevima dolazi do pobačaja ili nedovoljnog razvoja ploda. Inače, trombofilija može biti stečena ili urođena, a testiranje je moguće obaviti na UKC-u Tuzla.

Velika primjena

- Odluka koju smo donijeli odnosi se samo na pacijentice s rizičnom trudnoćom, jer niskomolekularni heparin ima svoju veliku primjenu u medicini – decidan je Hadžiefendić.

Pravo na lijek

Pravo na lijek imaju osigurana lica (trudnice) u skladu s indikacijama, bez obzira na hospitalizaciju. Nabavka i preuzimanje lijekova („clexan“ i „clivarin“) vrši se samo u bolničkoj apoteci JZU UKC Tuzla. Za upotrebu niskomolekularnih heparina nije potreban nadzor medicinskog osoblja JZU UKC Tuzla.


Hadžiefendić: Svjetske smjernice

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.