MAGLAJ

Preliminarna šteta 3,26 miliona KM

U poplavama je oštećeno 138 objekata, od kojih su 83 stambena

Sa sjednice: Procjena još nije gotova

N. BRADARIĆ

26.5.2019

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Maglaj pred vijećnicima se našla i Informacija nakon poplava i klizišta koja su se pojavila nakon 13. maja.

Zaštita imovine

Kako je naglasio Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, na vrijeme su upozoreni mještani koji žive uz bujičaste rijeke Jablanicu, Liješnicu, Bistricu i Bočinju da budu maksimalno oprezni, brinu o svojoj sigurnosti i zaštite pokretnu imovinu. Neki su ozbiljno shvatili ovo upozorenje te sklonili namještaj i bijelu tehniku.

Prema njegovim riječima, procjena šteta još nije gotova, a rok je mjesec.

- Šteta na stambenim objektima procijenjena je na 1,7 miliona KM, na poljoprivrednim usjevima je 203.000, pomoćnim objektima 55.000 KM, na privrednim objektima 95.000 i ustanovama 60.000 maraka. Na 75 kilometara puteva pričinjena je šteta od 1,1 milion KM, dodatne štete na privrednim objektima u vidu repromaterijala i mašina je 420.000 KM. Preliminarna šteta iznosi 3,26 miliona KM. Tokom poplava oštećeno je 138 objekata, od kojih su 83 stambena - rekao je Mahmutagić.

Date sugestije

Pričinjene štete daleko prevazilaze trenutne mogućnosti općine Maglaj, a apeli za pomoć upućeni su na brojne adrese.

Informacija je na sjednici Općinskog vijeća primljena k znanju uz izrečene sugestije. Kada sve komisije završe svoj dio posla, bit će održana i vanredna sjednica o ovoj temi.

Pohvale i primjedbe

I dok je Mirza Bradarić u ime Kluba SDP-a pohvalio napore tokom spašavanja ljudi i imovine, u Klubu SDA imali su dosta primjedbi.

- Tražimo tačna imena ko su vlasnici poplavljenih objekata. Na kojim je tačno putnim dionicama načinjena šteta te kome se sve općina obratila za pomoć - rekao je Safet Jašić, predsjednik Kluba SDA i zatražio da se vlasnicima poplavljenih kuća iz budžeta da barem po 1.000 KM kao inicijalna sredstva.






 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.