PROJEKTI

Dom za 62 porodice

Korisnici će biti izbjeglice i druge socijalno ugrožene osobe koje borave u kolektivnim centrima na području ove općine

Zgrada se gradi na mjestu nedavno porušenog izbjegličkog kampa u Špionici

O. MUJKIĆ

26.5.2019

Polovinom septembra prošle godine započela je izgradnja prve zgrade socijalnog stanovanja u Srebreniku. Stambena zgrada koja se gradi na mjestu nedavno porušenog dijela izbjegličkog kampa u Špionici raspolagat će sa 62 stana u koje će se smjestiti izbjeglice i druge socijalno ugrožene osobe koje borave u kolektivnim centrima na području ove općine.

Izvođač radova

Radove izvode firme „Gromeks“ Srebrenik i „Tehnograd company“ Tuzla, čije su ponude bile najpovoljnije na tenderu koji je raspisalo Federalno ministarstvo raseljenih lica, a prva zgrada socijalnog stanovanja na području ove općine trebala bi biti završena do kraja ove godine. Pri kraju je i tenderska procedura za izbor izvođača radova na izgradnji još jedne zgrade socijalnog stanovanja u srebreničkom naselju Tinja koja će raspolagati sa 21 stanom, a koja će se graditi po istim principima kao i zgrada u Špionici.

Ukupna vrijednost projekta stambenog zbrinjavanja raseljenih lica na području ove općine pod nazivom „Špionica-067“, prema riječima gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića, iznosi 3.468.124 eura. Sredstva su osigurali Razvojna banka Vijeća Evrope i Grad Srebrenik.

Adekvatni stanovi

Završetkom ovih stambenih zgrada, izbjeglice i druga socijalno ugrožena lica će nakon 25 godina provedenih u neuvjetnim prostorijama izbjegličkog kampa dobiti adekvatne stanove.

Zajednički projekt

 Zgrade socijalnog stanovanja u Srebreniku grade se u sklopu projekta „Zatvaranje kolektivnih centara – CEB-II“ koji se provodi u 45 gradova i općina u BiH, a finansira se sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. U sklopu ovog projekta izgradit će se 82 stambene zgrade u BiH s ukupno 2.611 stanova, a njegovim završetkom stvorit će se preduvjeti za zatvaranje 121 kolektivnog centra s više od 7.200 prognanika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.