USPJESI

Zaštićeni pejzaž Konjuh lani posjetilo 69.000 ljudi

Uspjeli realizirati nekoliko projekata, poput uređenja Bebravske pećine, Paučkog jezera i rekonstrukcije puta za Bebravsku pećinu

Zaštićeni pejzaž Konjuh nalazi se na istoimenoj planini

Piše: E. SKOKIĆ

28.5.2019

Zaštićeni pejzaž Konjuh, koji se izdvaja jedinstvenim prirodnim ljepotama u Tuzlanskom kantonu, bilježi stalno povećanje broja posjetilaca. Direktor Javnog preduzeća Zaštićeni pejzaž Konjuh Enes Modrić ističe kako je lani u prirodnim biserima TK uživalo oko 69.000 posjetilaca.

Redovni poslovi

- Cijene naših ulaznica su simbolične i iznose pola marke za učenike, djecu i penzionere, a marku za odrasle osobe. Na kraju 2018. godine ostvarili smo prihod od 70.000 KM – ističe direktor Modrić.

Modrić: Ostvarili prihod

Osim svojih redovnih poslova, tokom 2018. godine uprava i uposlenici ove javne ustanove realizirali su nekoliko značajnih projekata koji su prepoznati i za koje su sredstva osigurali i drugi domaći i međunarodni fondovi. Između ostalog, to se odnosi na uređenje južnog dijela zaštićenog pejzaža, odnosno uređenje Bebravske pećine, Paučkog jezera i rekonstrukciju puta za Bebravsku pećinu.

- Realizacijom ovih aktivnosti u potpunosti su ispunjeni ciljevi Strategije zaštite okoliša kroz unapređenje i promociju područja i potpomognuto dostizanje cilja za samoodrživo upravljanje područjem. Urađena je i studija revitalizacije i zaštite Paučkog jezera s prijedlogom mjera njegove trajne zaštite i očuvanja – navodi Modrić.

Brojne misije

U okviru projekta koji je finansirala Vlada Republike Italije preko organizacije CIFT okončana je izrada Studije biodiverziteta koja je trajala dvije godine. Tokom tog perioda izvedeno je 14 misija različitih eksperata, botaničara, zoologa i fitosociologa s Univerziteta iz Ankone i Kamerina.

Herbarij sa 500 vrsta

Uz studiju je izgrađen herbarij sa 500 vrsta biljaka s ovog područja. Započete su aktivnosti na obnovi postojeće turističke infrastrukture, označavanja i uređivanja prostora oko prirodnih znamenitosti te nabavke opreme i materijala za izradu objekata u službi upravljanja ovim područjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.