INSPEKCIJE

Mirsad Gluhić: Utaja boravišne takse je krivično djelo

U prva tri mjeseca ove godine uplaćeno tri posto manje novca po osnovu boravišnih taksi u odnosu na isti period 2018. godine

Boravišnu taksu plaćaju domaći i strani turisti koji imaju prebivalište van područja TK. A. Bajrić

Piše: E. SKOKIĆ

31.5.2019

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK pojačat će svoj nadzor nad hotelskim i motelskim objektima pred start nove ljetne turističke sezone. Postoje sumnje da pojedini hotelijeri ne uplaćuju obaveznu boravišnu taksu.

Održan sastanak

- Neplaćanje boravišne takse je krivično djelo. Imamo podatak da je u prva tri mjeseca 2019. godine uplaćeno tri posto manje novca po osnovu boravišnih taksi u odnosu na isti period 2018. godine. Pred svaki početak turističke sezone održimo sastanak s kantonalnim inspektorima i mogu vam reći da će nadzor u ovoj godini biti pojačan – kaže Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Boravišna taksa iznosi 2 KM po noćenju i, kako ističe ministar Gluhić, novac prikupljen po tom osnovu se vraća u lokalnu zajednicu u iznosu od 70 posto, a 30 ostaje kao prihod Turističke zajednice TK.

- U našoj nadležnosti su hoteli i moteli, a u gradskoj, odnosno općinskoj, pansioni i sobe. Svi oni koji su u sistemu, odnosno oni koji izdaju račune, dužni su platiti boravišnu taksu. Naime, boravišna taksa se plaća po automatizmu, a stvar je u tome hoće li vlasnik hotela, motela ili pansiona taj prihod uplatiti Turističkoj zajednici TK ili će ga zadržati za sebe. Utaja boravišne takse je, ponavljam, krivično djelo – navodi ministar Gluhić.



Gluhić: Razvijati potencijale

Boravišnu taksu plaćaju domaći i strani turisti koji imaju prebivalište van područja TK, a koriste smještajne kapacitete u TK. U ljetnim mjesecima na području Grada Tuzle se izdaju mnogobrojni apartmani, a ministar Gluhić ističe kako se čine napori da se i ta oblast uredi.

 Prevazići problem

- Novac od boravišne takse ide za razvoj turizma u lokalnoj zajednici. Očekujem da će se otvaranjem turističkih ureda taj problem prevazići i da ćemo razvijati turističke potencijale u TK – zaključuje ministar Gluhić.

 Presuda direktorici hotela zbog utaje

Općinski sud u Tuzli donio je prvostepenu i nepravosnažnu presudu kojom je bivša direktorica hotela „Tuzla“ Amalija Simić osuđena na šest mjeseci zatvora, dok je pravnom licu „Hotel Tuzla“ izrečena novčana kazna od 10.000 KM. Optužnicom se Simić tereti da je, dok je obavljala funkciju direktorice hotela, u periodu od 2008. do kraja 2013. godine, iskoristila službeni položaj i ovlaštenja tako što je donosila odluke da se sredstva prikupljena po osnovu obračunate i naplaćene boravišne takse, a što je ukupno za navedeni period bio iznos od oko 220.000 KM, ne uplaćuju na račun Turističke zajednice TK, nego da se novac koristi za poslovanje hotela „Tuzla“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.