NACIONALNI SPOMENICI

Stara džamija skoro 200 godina prkosi zubu vremena

Svrstava se među najljepše i najbolje očuvane islamske vjerske objekte na širem prostoru sjeverne Bosne, a zahvaljujući svom specifičnom izgledu, sve više privlači pažnju ljubitelja stare islamske arhitekture

Piše: S. MUJKIĆ

3.6.2019

Nišani stari blizu 300 godina. S. Mujkić

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je prije 12 godina proglasila graditeljsku cjelinu Stara džamija s haremom u Špionici kod Srebrenika nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.  

Nema podataka

Svrstava se među najljepše i najbolje očuvane islamske vjerske objekte na širem prostoru sjeverne Bosne, a zahvaljujući svom specifičnom izgledu, sve više privlači pažnju ljubitelja stare islamske arhitekture.

– Područje Špionice bilo je naseljeno još od prahistorijskih i antičkih vremena. U samom naselju nalazi se i arheološki lokalitet na kome su pronađeni ulomci od keramike i velika količina cigle iz antičkog perioda. Kroz naselje je prolazio i jedan stari put, a pronađene su i grčke drahme. U srednjovjekovnoj srebreničkoj banovini Špionica je bila jedno od najvećih naselja, a za vrijeme osmanske uprave, sredinom 16. stoljeća, imala je čak 147 kuća - ističe Rusmir Djedović, stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Djedović: Velika inventivnost graditelja. S. Mujkić

Stara džamija u centru ovog naselja je jedan od najstarijih vjerskih objekata u ovom dijelu Bosne, a iako nema podataka o vremenu njene gradnje, sve upućuje na početak 19. stoljeća.

- Prema konceptu prostorne organizacije, pripada tipu džamija s otvorenim trijemom, četverovodnim krovom i drvenom munarom. Ulazni trijem i centralni molitveni prostor povezani su strmim četverovodnim krovom u jednu cjelinu. Sam izgled stubova koji se postepeno sužavaju od sredine prema vrhu i prema dnu, kao i oblik i različite dimenzije jastuka, ukazuju na inventivnost graditelja - naglašava Djedović.

quote
<p>U haremu &nbsp;<span style="background-color: initial;">se nalazi stotinjak nišana. Pored tridesetak starijih nišana, od kojih je najstariji onaj iz 1730. godine, u mezaristanu ima i novijih nišana, od kojih neki izgledom i bojom kamena odudaraju od ambijenta muslimanskog groblja.&nbsp;&nbsp;</span></p>

Dodaje da svojom ljepotom posebnu pažnju plijeni unutrašnjost ovog vjerskog objekta.

- Uz sjeverozapadni zid nalazi se drvena mahfila, kojoj se pristupa preko drvenog stubišta smještenog na sjevernom dijelu trijema. Minber je bogato dekoriran, naročito trokutaste stranice i polja iznad vitičastog luka u obliku Solomonovog pečata. Munara džamije je, također, izrađena od drveta, a postavljena je na kamenom postamentu visine zidanog dijela objekta – navodi on.

Novi objekt

Iako je u ovom naselju još prije skoro 20 godina izgrađena nova džamija, u ovom vrijednom spomeniku kulture redovno se organiziraju prigodne manifestacije povodom značajnih islamskih blagdana.

 Uloženo 160.000 KM

Kako bi se sačuvao ovaj vrijedni spomenik kulture, prije nešto više od deset godina obavljeni su temeljiti restauratorski radovi u koje je uloženo više od 160.000 maraka. Prilikom sanacije krova, munare i ostalih konstrukcija te restauracije enterijera upotrebljavani su isključivo elementi od drveta, tako da je potpuno sačuvan autentični izgled stare džamije. Vješti majstori vratili su joj stari sjaj, tako da nimalo ne čudi što je skoro svakodnevno obilaze brojni ljubitelji stare islamske arhitekture.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.