TUZLA

Promovirana knjiga "Perkutani tretman stemi" iz oblasti interventne kardiologije bh.stručnjaka

E.Sk

13.6.2019

Knjiga "Perkutani tretman stemi", urednika i autora doc.dr Elmira Jahića, te autora Ivane Ivaljić, Alana Jahića, Saše Lukića, Fahira Barakovića, Zumrete Kušljugić, Mugdima Bahrića i Mahire Jahić promovirana je u četvrtak uvečer u kongresnoj sali hotela Mellain u Tuzli.  

Knjiga, kako ističu autori, govori o brojnim aspektima samog infarkta srca i kako ga na vrijeme prepoznati.

- Najefikasniji vid tretmana ove bolesti je primarna perkutana koronarna intervencija. Zahvaljujući ovoj proceduri, zadnjih godina, kod nas i širom svijeta, spašen je veliki broj ljudskih života – ističe doc.dr Elmir Jahić, koji smatra kako će knjiga imati značajan doprinos struci i nauci.

U ovom jedinstvenom djelu autori donose odgovore na pitanja koji su to terapijski izazovi, pitanja i problemi koji se javljaju pri perkutanom tretmanu infarkta te koje protokole i doktrine primijeniti nakon tretmana. Ovo je i prva knjiga iz oblasti interventne kardiologije u našoj državi. Svi nabrojani autori dali su svoj stručni doprinos kako bi čitaocima približili neke tajne interventne kardiologije i perkutanog tretmana infarkta srca.

- Sama procedura podrazumijeva da se pri nastanku infarkta pacijentu odmah učini koronarografija, verifikuje okluzija-začepljenje arterije srca te da se na to mjesto implantira stent. Na taj način se omogućava nesmetani protok kroz arteriju – ističe doktor Jahić.

Akutni infarkt srca je vodeći uzrok smrtnosti građana u BiH, a država i društvo u cjelini nije prepoznalo ambicije stručnjaka da se ta bolest tretira isključivo u okvirima struke i bez politizacije. Nažalost ambicije i stremljenja stručnjaka nisu urudile plodom, pa danas pacijenti, primjerice, iz Istočnog Sarajeva ne mogu biti zbrinuti na Klinički centar u Sarajevu ili iz Doboja u Tuzli, Trebinja u Mostaru, Sanskog Mosta u Banjoj Luci...



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.