MANIFESTACIJE Festival „Sevdalinko u srcu te nosim“

Ringo Hamidović dobitnik nagrade „Safet Isović“

Više od 200 kompozicija pristiglo na konkurs

E.Sk.
19.06.2019 10:12

Ringo Hamidović

Foto: E. Skokić

U okviru drugog dana Festivala „Sevdalinko u srcu te nosim“, u utorak uvečer dvanaest novih kompozicija, koje su napisane u duhu sevdalinke, borilo za prestižno priznanje, koje nosi ime najvećeg interpretatora ove pjesme Safeta Isovića. 

Više od 200 kompozicija pristiglo je na konkurs, a za izvođenje u ovoj noći odabrane su pjesme koje su stigle iz cijelog regiona, ali i Holandije, Njemačke, Austrije ...

Pred punom velikom salom BKC-a TK Tuzla interpretacijom su se publici predstavili Mustafa Bijelić, Edin Mašić, Hamid Ragipović Besko, Sejo Pitić, Ringo Hamidović, Ivan Grubešić, Haris Sefer, Zulfija Tahirović, Izet Cerić, Izeta Milišić, Senad Jatić i Mirhad Okanović uz pratnju festivalskog orkestra pod vodstvom prof. Dejana Milkunića. Kroz cijeli program posjetioce je vodio Dino Kalesić.

Žiri, koji su činili Ramiza Milkunić, Jasna Hadžiselimović, Asim Horozić, Goran Jeknić i Munir Mešanović, nije imao nimalo lagan posao da, između ponuđenih kompozicija i interpretacija, odabere onu koja će ponijeti ovu laskavu titulu. Ipak, na kraju su donijeli jednoglasnu odluku da priznanje „Safet Isović“ za interpetaciju ponese Ringo Hamidović za izvedbu pjesme „Sevdahom obasjani“.

Osim ove, dodijeljene su i nagrade za najbolji tekst, koju je dobio Suad Okanović za tekst pjesme „Ajšin sevdah“, zatim za najbolju muziku, koju je osvojio Damir Galijašević za muziku pjesme „Sevdahom obasjani“ te najbolji aražman, nagrada koja ide u ruke Jasminu Ferhatbegoviću za pjesmu „Hanka“.

U revijalnom dijelu večeri nastupili su prošlogodišnji pobjednik Jasmin Hasić, doajen sevdalinke Ibrahim Jukan te Kulturno-umjetničko društvo „Zmaj od Bosne“ iz Gradačca.

Komentari

NA VRH