MANIFESTACIJE

Ukras čaršije u šeher Gornjoj Tuzli

U prisustvu velikog broja vjernika. Avaz

Piše: E.Sk .

29.6.2019

Ispred hadži Iskender-čaršijske džamije u Gornjoj Tuzli u subotu je svečano otvoren administrativni centar Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla sa obnovljenom musafirhanom, imaretom i konakom. 

Noć prije, nakon akšam namaza, dodijeljenje su vakufname Gornjotuzlacima koji su od svog imetka izdvajali novac za gradnju objekta koji će služiti generacijama koje dolaze.  

Svečano otvorenje. Avaz

Vakufname za vakife koji su za gradnju centra izdvojili više od 5.000 KM dodijeljene su na samoj ceremoniji svečanog otvorenja.

Gradnja je trajala nekoliko godina, a musafrhana, imaret i konak su zasjali punim sjajem koje je gradonačelnik Jasmin Imamović okvalifikovao kao ukras Tuzle.

- U ovom trenutku dok stojimo pred hairli djelom naša su srca sretna. Sa velikim ponosom i radošću smo radili i gradili i ovo je generacijski poduhvat. Ovo je ponos generacije – kazao je glavni imam Medžlisa IZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić.

U prisustvu velikog broja vjernika. Avaz

Objekat je izgrađen na mjestu gdje je prije 200 godina postojala medresa. Površine je po 400 metara kvadratnih, a objekat je sačuvao tradicionalne elemente gradnje, poput sahat kule.

- Velikani u izdvajanju svojih sredstava u ovom dobročinstvu su dva naša brata, Omer Delalić i Mensur Alić. Svi znamo da bez njih u ovom roku ne bi završili ovaj posao i vjerovatno bez njihove podrške ovaj objekat ne bi imao ovakav impozantan izgled. U ulozi muftije vrlo često animiram ljude da učestvuju u ovakvim projektima – kazao je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski koji se javno zahvalio Marku Joketoviću koji je svojim stručnim znanjem nadgledao gradnju objektu, te se zahvalio i porodicama Mandžo i Muslić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.