TUZLANSKI KANTON

Bijedić potvrdio: Počinjem pregovore sa SDA, Centrala SDP-a ne može me izbaciti, imam jaku ekipu

Optimalno rješenje bilo bi da se prihvati volja i odluka Kantonalnog odbora

Enver Bijedić i Dževad Hadžić. Avaz.ba

Piše: S. Mujić

3.7.2019

Nakon što je Klub poslanika Socijaldemokratske partije u Skupštini TK saopćio da, suprotno odluci Kantonalnog odbora, ne podržava koaliciju sa Strankom demokratske akcije radi rješavanja pitanja uspostave vlasti u ovom kantonu,  Enver Bijedić,predsjednik KO SDP-a Tuzla, poručuje da je riječ o “banovićkom lobiju koji ne podržavaju volju građana”.

Bijedić u izjavi za “Avaz” ističe kako će pregovori sa SDA početi kad se usaglase termini te da mu za sada nije poznato u kojem će kapacitetu SDP učestvovati u tim pregovorima.

- Unutar Kluba poslanika ima različitih mišljenja tako da vam u ovom trenutku ne mogu reći koji je kapacitet. Činjenica je da Klub ne misli isto, jedan dio podržava Kantonalnu organizaciju i volju građana TK, koji traže promjenu vlasti. To su zahtjevi KO SDP-a i ono što mi želimo – kazao je Bijedić.

Komentirajući saopćenje poslaničkog kluba koji je sjednicu Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla nazvao nestatutarnom te naveo da ni po kojim uvjetima neće ući u koaliciju sa SDA, Bijedić je kazao kako šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Skupštini TK Dževad Hadžić podržava Sarajevo.

- Gospodin Hadžić podržava Centralu SDP-a, tj. neke ljude iz Banovića, tu je konceptualna razlika. Optimalno rješenje bilo bi da se prihvati volja i odluka Kantonalnog odbora, jer smo mi to dužni biračima – istaknuo je Bijedić.

Na pitanje kakvu reakciju očekuje od stranačkog vrha s obzirom na to da je odluka Kantonalnog odbora suprotna odluci Glavnog odbora, Bijedić ističe kako se “Centrala neće moći očitovati samo o pojedincu" s obzirom na to da iza odluke stoji “jaka ekipa”.

- Ja neću napustiti stranku, a ako oni, eventualno, donesu drugačiju odluku, očitovat ćemo se o tome, jer je ovdje, ipak, jedna velika i snažna ekipa. Izbacivanje iz stranke može biti jedna od opcija, ali to neće značiti izbacivanje jednog čovjeka nego velike ekipe ljudi koja stoji na ovom fonu – istaknuo je Bijedić.

Kad je riječ o eventualnim uvjetima za učešće u vlasti, Bijedić navodi kako je jedini uvjet promijeniti stanje te da će njihov kapacitet unutar koalicije zavisiti od broja poslanika koji odluče podržati tu koaliciju.  

- Kad bi svi ušli, to bi bilo idealno, jer bi imali i premijera i pola Vlade, ali kako Klub ne misli isto, onda ćemo sa manjim kapacitetom dobiti i manji udio u vlasti – kazao je Bijedić.

Ranije je šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Skupštini TK Dževad Hadžić kazao za medije kako većina SDP-ovih poslanika u Kantonalnoj skupštini ne podržava da se uđe u pregovore o formiranju vlasti sa SDA. On je naveo da su slične prijedloge imali i ranije te da su samo dva poslanika stavila potpis na tu inicijativu, istaknuvši kako očekuje da će i ovog puta podrška biti identična.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.