ODLUKE

Nedžad Hamzić: U ponedjeljak nova većina u Skupštini TK

Očekuje se izbor novog rukovodstva, a on je potvrdio da su među njih 19 i tri zastupnika SDP-a BiH, ali da ne zna imena

Nedžad Hamzić. Vijesti.ba

Vijesti.ba

5.7.2019

Nedžad Hamzić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK, potvrdio je za Vijesti.ba kako bi u ponedjeljak trebala biti formirana nova skupštinska većina u TK.

Radimo na prikupljanju potpisa i sakupili smo ih 19 - kaže Hamzić. 

On je potvrdio da su među njih 19 i tri zastupnika SDP-a BiH, ali da ne zna imena njih trojice.

- Nisam vidio, meni je bitno da su potpisi skupljeni. Mislim da je među njima i kolega iz Gračanice, ime mu ne znam, novi je u mandatu i još nismo imali priliku da se dobro upoznamo, mislim da se zove Sead, a prezime ne znam -  kazao je on, vjerovatno misleći na zastupnika Seada Gazibegovića s obzirom na to da jedini od 10 zastupnika SDP-a ima to ime.

Hamzić je istaknuo kako se trenutno dogovara procedura za sazivanje te, ako sve bude išlo prema planu, sjednica Skupštine trebala bi biti u ponedjeljak.

- Očekujem izbor rukovodstva Skupštine TK, a onda bi, po već ustaljenom redu, izabrali predsjednika Skupštine, a on bi dalje imao zadatak da predloži mandatara nove Kantonalne vlade - kazao je Hamzić.

On kaže kako bi u ovoj sadašnjoj kombinaciji predsjednik Skupštine trebao biti iz redova SDP-a, ali da je to dogovor koji bi trebao biti realiziran na licu mjesta, dok bi dopredsjedavajući trebali biti iz SBB-a i DF-a.

Predsjednik Kluba SBB-a kazao je da ne bi komentirao izjavu Bege Gutića da je ovakav izbor na štetu SDA, koja ima devet zastupnika u Skupštini TK.

- Oni su između sebe imali razgovor i SDA je prihvatila dogovor da predsjedavajući Skupštine bude iz SDP-a. Da li je korektno, oni to trebaju unutar sebe u SDA da riješe. Ovo što sam ja vidio na pregovorima je da je SDA potvrdila tu priču tako da me ova izjava Bege Gutića malo iznenadila, jer sam mislio da je ono što je u pregovorima dogovoreno, to to. Ovo je i za mene nova informacija - kaže Hamzić.

On je kazao kako je to, ipak, sistem dogovora, prema kojem bi premijer trebao biti iz SDA.

- Sve što je u interesu SBB-a i naših građana, to će biti realizirano kroz strukture stranaka i strukture zakonodavne i izvršne vlasti. Kod nas privatno nema i ne želim da komentiram. SBB je ozbiljno ušao u priču kako bi se deblokiralo stanje u kantonu, a ja, kao član SBB-a, ne bih da komentiram i ulazim u ta unutarstranačka dešavanja - kaže Hamzić.

On je kazao kako je sve u interesu građana kako bi se što prije završilo s formiranjem Vlade.

- Savez za bolju budućnost je tu da se pomogne u rješavanju ove situacije, a dešavanja unutar SDA ne možemo komentirati niti želim ulaziti u tu priču - zaključio je Nedžad Hamzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.