TRADICIJA

„Otvoreni grad umjetnosti“ već 42 godine u Srebreniku

Planirane pozorišne predstave, promocije knjiga, koncerti

Pod zidinama Starog grada stvarat će domaći i inozemni umjetnici. Avaz

O. MUJKIĆ

12.7.2019

Prvom sjednicom Organizacionog odbora započele su pripreme za organizaciju ovogodišnje kulturne manifestacije “Otvoreni grad umjetnosti” u Srebreniku. Radi se o manifestaciji s tradicijom od 42 godine, zahvaljujući kojoj Srebrenik polovinom avgusta postaje centar kulturnih dešavanja na području Tuzlanskog kantona.

Razni sadržaji

Prema riječima Nihada Omerovića, predsjednika Organizacionog odbora, u sklopu ove manifestacije u periodu od 9. do 16. avgusta na otvorenoj pozornici ispred Doma kulture i na platou ispred srednjovjekovne tvrđave u Gornjem Srebreniku, održat će se niz pozorišnih predstava, promocija knjiga, koncerata i drugih kulturnih sadržaja.

Ova tradicionalna manifestacija usko je povezana sa Starim gradom, biserom srednjovjekovne arhitekture, koji se prvi put spominje u čuvenoj Povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića napisanoj 1.333 godine.

Prvi koraci na oživljavanju Starog grada, gordo uzdignutog na obroncima planine Majevice, učinjeni su sada već daleke 1977. godine pokretanjem upravo ove kulturne manifestacije.

Zahvaljujući “Otvorenom gradu umjetnosti”, Stari grad se počeo buditi iz srednjovjekovnog sna i počeo stvarati novi život te postao otvorena pozornica za sve lijepe ljudske vještine, od likovnih umjetnosti, preko živopisnih narodnih rukotvorina, do recitala, muzike i glume.

Likovni umjetnici

Osim niza raznovrsnih kulturnih sadržaja, u sklopu ovogodišnjeg OGUS-a, u Srebreniku će boraviti i desetak likovnih umjetnika iz BiH i inozemstva koji će pod zidinama Starog grada stvarati umjetnička djela kojima će obogatiti fundus Galerije “Otvorenog grada umjetnosti”.


Pokrovitelj ove manifestacije je Grad, a tehnički organizator svih kulturnih sadržaja Centar za kulturu i informiranje.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.