TUZLA

SDP: Ne učestvujemo u vlasti u Tuzlanskom kantonu i nismo dio skupštinske većine

Skupština TK. SDP BiH

Piše: I.K./Avaz.ba

12.7.2019

Nakon što su brojni mediji danas objavili informacije o tome da je KO SDP-a dio nove skupštinske većine u TK, saopćenjem su se oglasili iz Kantonalnog odbora te stranke radi, kako su kazali, istinitog informiranja javnosti.

- SDP BiH ne učestvuje u vlasti u Tuzlanskom kantonu i nije dio skupštinske većine. Klub poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona do danas je djelovao, a i od danas će djelovati kao konstruktivna opozicija - navodi se u o saopćenju. 

Kako su kazali, Klub poslanika nastavlja s radom u skladu sa Statutom SDP-a, s odlukama Kongresa i Glavnog odbora partije, u kapacitetu od osam poslanika. 

- Na današnjem nastavku Konstituirajuće sjednice Skupštine TK, dva su poslanika iz Kluba SDP-a BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona (Žarko Vujović i Husein Tokić) u privatnoj režiji njih dvojice i njihovih mentora, a ne ispred SDP-a BiH, zbog samo njima znanih razloga podržali novu uspostavljenu skupštinsku većinu, čime su samo potvrdili naše ranije sumnje o njihovom interesnom dogovaranju sa SDA i nestatutarnom političkom djelovanju - piše u saopćenju SDP-a. 

Upravo zbog ovakvih odluka, ističe se u saopćenju, nedavno su i raspušteni organi Kantonalne organizacije SDP-a BiH Tuzla. 

- Navedena dva poslanika su zbog nestatutarnog djelovanja u Skupštini TK danas isključena iz sastava Kluba poslanika SDP-a BiH u Skupštini TK. Pokrenuta je hitna procedura za njihovo isključenje iz članstva SDP-a BiH, koja je u nadležnosti Povjereništva Kantonalne organizacije SDP-a BiH Tuzlanskog kantona - ističu iz SDP-a. 

Iz ove stranke istaknuto je i da će SDP u narednim danima i zvanično tražiti od zastupnika Žarka Vujovića i Huseina Tokića da, kako su kazali, ako imaju imalo morala, vrate mandate SDP-u, jer su ih dobili preko SDP-ove liste kandidata. 

- Nakon njihovog očitovanja po tom pitanju i ishoda kakva će njihova odluka biti, SDP BiH će donijeti konačan stav - navodi se u saopćenju SDP-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.