REAKCIJE

Enver Bijedić u Tuzli najavio osnivanje nove stranke socijaldemokratske orijentacije

Povodom isključenja Žarka Vujovića i Huseina Tokića, zastupnika ove stranke u Skupštini TK

A.Hadžić

17.7.2019

Bijedić: Na pres-konferenciji za novinare. A. Hadžić

Povodom isključenja iz SDP-a Žarka Vujovića i Huseina Tokića, zastupnika ove stranke u Skupštini TK, u Tuzli je održana pres-konferencija na kojoj se mnogobrojnim prisutnim obratio doskorašnji predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić. 

Ističući da je Vujovića i Tokića iz stranke isključio "namjesnik postavljen iz Sarajeva da skida glave nekim ljudima", Bijedić je naveo da je njihovo isključenje protivno Statutu SDP-a.

- Mi znamo da po Statutu SDP-a tu nadležnost ima samo Glavni odbor. U ovom slučaju je očigledno došlo do kršenja Statuta i to isključenje je neprihvatljivo - kazao je Bijedić.

Navodeći da je prije dva mjeseca na sjednici KO SDP-a TK jednoglasno donesena odluka da ova stranka uđe u vlast, čime bi prvi korak u tome bio skidanje Vlade pod kontrolom PDA, Bijedić je naveo da tu odluku nisu ispoštovali pojedini članovi Kluba SDP-a u Skupštini TK, čime su, kako je rekao, "direktno produžili mandat nelegalnoj vladi PDA i Mirsada Kukića".

- Mi smo se ovdje okupili da ovim simboličnim činom damo punu podršku Žarku Vujoviću i Huseinu Tokiću. Ovi današnjim činom okupljeni načelnici općina Živinice, Lukavac, kantonalni, federalni, državni zastupnici i mnogobrojni vijećnici u svim općinama TK jasno dajemo do znanja da ne podržavamo odluku o nestatutarnom isključenju naših drugova iz SDP-a – poručio je Bijedić.

Na jučerašnjoj pres-konferenciji je najavljeno, sasvim je izvjesno, osnivanje nove političke partije socijaldemokratske orijentacije u Tuzli koja bi trebala okupiti mnoge bivše i sadašnje članove SDP-a.

- Ukoliko Predsjedništvo SDP-a i Glavni odbor ne ponište odluku o isključenju Vujovića i Tokića, mi ćemo biti prinuđeni da svoju političku sudbinu tražimo u nekom novom političkom subjektu, a koji će biti socijaldemokratske orijentacije. To sigurno neće biti nijedan postojeći politički subjekt – kazao je Bijedić.

Na pitanja novinara koliko će najavljeno osnivanje nove političke partije doprinijeti osipanju članstva SDP-a, Bijedić je prokomentirao da će to biti odgovor "njihovog nezadovoljnog članstva".

- Mnogo je ljudi nezadovoljno odnosom organa stranke iz Sarajeva prema nama u TK koji smo na proteklim izborima SDP-u donijeli najviše glasova. Ne može Glavni odbor SDP-a donositi odluke koje su protivne većini članova SDP-a u TK. Ovo je slobodna volja, a nikakvo nametanje volje iz Sarajeva. Mi smo u više navrata ignorirani, ponižavani, vrijeđani, nazivani ruralcima. Radili su to oni koji su, upravo, našim glasovima dobili kompenzacijske mandate u Sarajevu. Na Kongresu SDP-a smo bili bezočno izmanipulirani. Mišljenje mojih kolega i moje je da nekim ljudima u Sarajevu ne odgovara jak SDP u TK jer mi smo donijeli 37 posto ukupnog rezultata SDP-a na izborima i mi se pitamo samo 3 posto. A tek manipulacije koje su urađene na Kongresu SDP-a - kazao je Bijedić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.