TUZLA Rifat Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma

Povećan broj putnika u odnosu na prošlu godinu

Aerodrom posluje pozitivno, bez obzira što su i Banja Luka i Sarajevo uveli letove niskobudžetnih kompanija i uzeli jedan broj putnika

Piše: A.HADŽIĆ

Završeni su radovi na postrojenju terminala

Foto: Arhiv


Iako je kompanija “Wizz Air” najavila da će u zimskom periodu letenja ukinuti linije za tri evropske destinacije, među kojima i one za Beč i Štokholm, prema izjavi prvog čovjeka Međunarodnog aerodroma Tuzla, u odnosu na prošlu godinu očekuje se povećanje broja putnika s ovog aerodroma od pet do devet procenata.

Ukidanje linija

- Kompanija „Wizz Air“ najavila je da će u zimskom redu letenja ukinuti linije iz Tuzle za Beč i Štokholm, te za još jednu destinaciju. Popunjenost na ovim linijama je djelimično smanjena, što ne znači da ove linije neće biti ponovo otvorene u ljetnom redu letenja. Putnici se, naravno, interesiraju, ali to je praksa niskobudžetnih kompanija. Mi u ljetnom redu letenja, obično, imamo između 15 i 16 destinacija u Evropi, a u zimskom 11. Bez obzira na sve, poslovanje našeg aerodroma ide uzlaznom putanjom – kaže Rifat Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Prema njegovim riječima, u prva tri mjeseca ove godine Aerodrom je imao pad broja putnika u prosjeku oko 10 posto u odnosu na proteklu godinu. Međutim, u naredna tri mjeseca taj broj znatno je povećan, što je ne samo saniralo pad broja putnika iz prvog tromjesečja već i povećalo njihov broj u odnosu na isti period prošle godine.

- Aerodrom posluje pozitivno, bez obzira što su i Banja Luka i Sarajevo uveli letove niskobudžetnih kompanija i uzeli jedan broj putnika. Prošle godine kroz naš aerodrom prošlo je 585.000 putnika, a plan za ovu godinu je, i pored ukidanja tri linije, oko 620.000 putnika. Osim građana iz raznih dijelova BiH koji putuju s našeg aerodroma, znatan broj putnika je iz Srbije i Hrvatske – navodi Karasalihović.

Bolji komfor

Obnavljanje infrastrukture Aerodroma Tuzla u znatnoj mjeri je poboljšalo uvjete rada zaposlenika, ali i komfor putnika. Završeni su radovi na postrojenju terminala, a do kraja septembra se, prema najavama, očekuje i završetak radova na uređenju putničkog terminala.

 „Divlji parkinzi“

- Naravno da se borimo za svakog putnika, što je pokazalo i naše pozitivno poslovanje. Jedino gdje imamo pad su prihodi od aerodromskog parkinga. Nažalost, mi smo tu nemoćni jer su oko Aerodroma nikli mnogi nelegalni, takozvani divlji parkinzi, i sa njima se, bez aktivnog djelovanja nadležnih institucija, ne možemo izboriti – navodi direktor Karasalihović.

  • Karasalihović: Ukidanje tri linije

    Karasalihović: Ukidanje tri linije

    Foto: Arhiv


NA VRH

Komentari