SREBRENIK

Veselo je bilo u domu bračnog para Klimentić

Nakon sedam mjeseci ašikovanja, stupili u brak

Bila je to ljubav na prvi pogled. O.Mujkić

O. MUJKIĆ

1.8.2019

Osman Klimentić iz Brezja kod Srebrenika i njegova godinu mlađa supruga Hasiba ovih dana proslavili su vrijedan jubilej, 60 godina braka.

Iako se u ta davna vremena u ruralnim sredinama mladi nisu puno pitali o izboru životnog saputnika, oni su se, kako sami kažu, uzeli iz ljubavi i sretno žive skupa evo već 60 godina. Upoznali su se sasvim slučajno nakon što je Osman zakasnio na autobus kojim je trebao otputovati na jedan važan politički skup.

Splet okolnosti

– Kao istaknuti omladinski rukovodilac krajem 1958. godine bio sam pozvan u Šekoviće na veliki doček Josipa Broza Tita. Bilo je to za mene velika čast i priznanje, ali, i pored velike želje da uživo vidim predsjednika tadašnje države, zbog spleta okolnosti nisam uspio u dogovoreno vrijeme stići u Tuzlu, tako da mi je izmakao autobus za Šekoviće. Neizmjerno razočaran, krenuo sam pješice u naselje Rasovac kod Tuzle, gdje sam slučajno u jednoj kući zapazio djevojku kako vrijedno riba pod. Na prvi pogled sam se zaljubio, pomislivši u sebi da je sudbina tako htjela da zakasnim na autobus i da sretnem ovu djevojku - priča nam Osman.

Ljubav i simpatije su bili obostrani, tako da su se poslije prvog poznanstva počeli češće viđati, a nakon sedam mjeseci ašikovanja, 28. jula 1959. godine stupili su u brak.

 Tih godina, kako kažu, na selu se živjelo teško, ali su, zahvaljujući neizmjernoj ljubavi, uspješno savladavali sve prepreke.

Potpuna harmonija

– Ja sam se zaposlio u Rudniku Mramor kao obični kopač, gdje sam se, uz rad, školovao za rudarskog inžinjera, a moja supruga je bila vrijedna domaćica, brižljiva majka naše djece i dobra snaha. U zajedničkom domaćinstvu svekra je pazila deset godina, sve do njegove smrti, a sa svekrvom je u istoj kući živjela pune 43 godine. U tom dugom periodu uvijek je u našoj kući vladala potpuna harmonija - naglašava Osman.

Kažu da je njihov najveći uspjeh u životu to što su uspjeli na pravi način odgojiti sina i dvije kćerke. Vrijedan jubilej uz slavljeničku tortu proslavili su u svom domu u Brezju zajedno sa svojim potomcima, komšijama i prijateljima.

Unučad i praunučad

Supružnici Klimentić imaju i devetero unučadi, od kojih je većina već odrasla, i sedmero praunučadi. Kažu da bi, kada bi se ponovo rodili, odabrali isti životni put, a tajna njihovog dugog i skladnog braka, kako kažu, je u međusobnom uvažavanju i zajedničkom dogovaranju o svim pitanjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.