RADOVI

Džamiji staroj blizu 200 godina vraćen nekadašnji sjaj

Zahvaljujući restauratorima, zadržala je svoj autentični izgled

Stara džamija prije i nakon sanacije. O. Mujkić

O. MUJKIĆ

5.8.2019

U džematu Rapatnica Medžlisa IZ Srebrenik okončani su radovi na sanaciji i restauraciji stare džamije koja je na brdu iznad Srebrenika izgrađena prije skoro 200 godina. Na osnovu idejnog projekta arhitekte Samida Selimovića, ojačani su temelji jedne od najstarijih džamija u ovom kraju i postavljeni metalni prstenovi na vanjske zidove, čime je otklonjena opasnost od urušavanja.  

Prilozi džematlija

Prema riječima mjesnog imama Jasmina ef. Oštrakovića, u proteklih nešto više od 12 mjeseci zamijenjen je i dotrajali krov, a urađena je i nova fasada. Zamijenjena je i kompletna stolarija, a temeljito su restaurirani i drveni elementi u unutrašnjosti džamije i munara na krovu ovog vjerskog objekta, tako da je staroj džamiji vraćen nekadašnji sjaj.

– Prilikom izvođenja radova posebno se vodilo računa o očuvanju autentičnog izgleda vjerskog objekta koji već skoro dva stoljeća prkosi zubu vremena i svjedoči o tradicionalnoj bosanskoj arhitekturi. Temeljitom rekonstrukcijom sačuvali smo je za neka buduća pokoljenja - naglašava ef. Oštraković.

Vrijednost kompletnog projekta sanacije, uključujući i dobrovoljni rad vrijednih džematlija, procjenjuje se na oko 30.000 maraka. Uz donacije MZ Rapatnica i MIZ Srebrenik, sredstva su osigurana iz dobrovoljnih priloga džematlija i donacija pojedinaca i privrednih kolektiva.

Prema usmenoj predaji, izgradnja džamije počela je 1830. godine, a svečano je otvorena dvije godine kasnije. Građena je u bosanskom stilu s prozorima na kojima su bili demiri i munarom visokom 28 metara koja ima osnovu na tavanu objekta.

Mnogo prozora

Na svim stranama dominira veliki broj prozora, a u njenoj unutrašnjosti pažnju plijene mihrab, mimber od fino rezbarenog drveta, stubovi s ugrađenim ornamentima i ograda mahfila od drveta ukrašena rezbarijom.

Renovirana je dva puta, 1936. i 1963. godine, a zahvaljujući restauratorima, zadržala je svoj autentični izgled.

Otvaranje u septembru   

U staroj džamiji u Rapatnici namazi su obavljani od 1832. do 2006. godine, kada je otvorena nova džamija. Nakon svečanog otvaranja, koje je planirano za početak narednog mjeseca, u staru džamiju smjestit će se biblioteka ovog džemata, a u njoj će se povremeno obavljati džuma-namaz i ostali vjerski obredi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.