GRAČANICA

Bajramske svečanosti u krugu porodice, komšija i prijatelja

Bijela Ahmed-pašina džamija u Gračanici

Piše: H. Čalić

11.8.2019

Kurban-bajram u Gračanici. H. Čalić

Najveći i najradosniji blagdan muslimana Kurban-bajram u svoj svojoj ljepoti stigao je i među vjernike Gračanice.

U Bijeloj Ahmed-pašinoj džamiji u Gračanici nije bilo dovoljno mjesta, pa su mnogi vjernici bajram-namaz klanjali u haremu. Bajramski vaz održao je Ebdulah ef. Hodžić.

Glavni imam MIZ Smajo ef. Mustafić je s bajram-namaza iz drafnićke džamije poručio vjernicima da bajramske svečanosti provedu u krugu porodice, komšija i prijatelja, da ovo budu dani međusobnog poštivanja i uvažavanja, pomoći onima koji nemaju.

Poslije bajram-namaza i čestitanja na ulicama Gračanice, vjernici su požurili svojim kućama da bi, s obzirom na najavljeno veoma toplo vrijeme, što prije zaklali kurbane i podijelili ih.

Ovog Kurban-bajrama kurbansko meso se neće sakupljati u džematima i medžlisima IZ, jer za to ne postoje saniratno-higijenski uvjeti.

Prihvat će se vršiti na području Muftijstva tuzlanskog, na dva punkta, na Dubravama i bivšem Ekspres-restoranu u Tuzli, za potrebe Narodne kuhinje “Imaret”.

U Prihvatnom centru ''Duje'' u Doboj-Istoku će u vlastite hladnjače s urednom dokumentacijom o veterinarskim pregledima prihvatiti sve ponuđene količine kurbanskog mesa za potrebe ishrane više 400 štićenika iz cijele BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.