TUZLA

Zastave na pola koplja u čast 180 poginulih komorata

Eksploziju je jedini preživio Smail Imamović, koji je i prvi položio cvijeće

E. Skokić

26.8.2019

S obilježavanja tužne godišnjice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

Ispred Rudnika Kreka u Tuzli zastave su spuštene na pola koplja u čast 180 komorata koji su poginuli 26. avgusta 1990. godine u jami Dobrnja–Jug. Porodice su na obilježavanju tužne godišnjice, za razliku od prethodnih godina, prve položile cvijeće. 

Međutim, osim gledanja u spomen-ploču na platou jame Dobrnja–Jug, nisu željeli govoriti o danu koji je zauvijek obilježio njihove živote.

Eksploziju je jedini preživio Smail Imamović, koji je i prvi položio cvijeće, dok je uspomenu na stradale komorate evocirao Bego Smajlović, rudar u Rudniku Mramor.

- Izdao sam im lampe i otišao kući. Te noći smo ostali bez najmlađe smjene i naše braće – s tugom u glasu govori Smajlović.

Tužilaštvo TK je nakon završene istrage zaključilo kako je osnovni uzrok nesreće eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. 

U Dobrnja–Jugu još postoje značajna nalazišta uglja, ali je eksploatacija prekinuta poslije 26. avgusta 1990. godine.

Menadžment Rudnika Kreka i „Elektroprivrede BiH“ godinama obećavaju bolje dane za rudare. Opet su spomenuli nabavku širokog mehanizovanog čela u Rudniku Mramor, gdje se ugalj kopa još na tradicionalan način.

- Mi smo očekivali da će nabavka mehanizovanog čela biti završena, ali je cijeli postupak ponovo završio u Uredu za žalbe. Ponovo očekujemo raspisivanje tendera i od toga nećemo odustajati, jer smo otkop u Rudniku Mramor sveli na manuelan posao koji je rađen prije 50 ili 100 godina – kaže Osman Bleković, direktor Rudnika Kreka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.