SKUPŠTINA

Poslanici jednoglasno dali saglasnost za gradnju Roditeljske kuće u Tuzli

Poslanik SDA Bego Gutić kritizirao rad Vlade i premjera TK, koji je iz njegove stranke

Sjednica Skupštine TK. A. Bajrić

Piše: A. Hodžić / Avaz.ba

27.9.2019

Poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona na današnjoj hitnoj sjednici jednoglasno su usvojili prijedlog i donijeli odluku o davanju potrebnog ovlaštenja i saglasnosti za izgradnju Roditeljske kuće u krugu Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.  

Za Prijedlog odluke o izboru i imenovanju članova u stalna i povremena radna tijela, koji se pred poslanicima našao kao druga tačka dnevnog reda, glasalo je 19 poslanika skupštinske većine, dok je njih 13 bilo protiv.

Privilegirane firme

Bego Gutić. A. Bajrić

Današnja sjednica protekla je u znaku rasprave koju je za govornicom pokrenuo poslanik SDA Bego Gutić tražeći obrazloženje zašto se njegove tri dosadašnje inicijative koje su dostavljene Skupštini, a tiču se problema GIKIL-a, migrantske krize i Zakona o demobilisanim borcima, još nisu našle na skupštinskoj raspravi.

Poslanik Gutić, iako, kako je kazao, djeluje u sklopu Kluba SDA, u svom obraćanju javno je kritizirao rad premijera TK Denijala Tulumovića prigovarajući mu da je za svog savjetnika postavio nepravosnažno osuđenu osobu. Također, premjeru i Vladi je prigovorio za navodno "netransparentnu odluku Vlade kojom je izmijenjen finansijski plan Direkcije regionalnih cesta na način da je u avgustu s pozicije kapitalnih ulaganja skinuto 800.000 maraka i prebačeno na poziciju tekućeg ljetnog održavanja regionalnih cesta" aludirajući da se radi o pogodovanju određenim firmama bliskim upravo SDA. Na pitanje novinara o kojim se to privilegiranim firmama radi, Gutić je kazao da je riječ o firmi iz Živinica.

Istupu poslanika Gutića pridružili su se i predstavnici skupštinske opozicije, nakon čega je poslanik Narodne stranke Selim Bešlagić kazao da je "zbunjen onim šta je čuo" te predložio da se na narednoj sjednici pripreme materijali kako bi se o svemu moglo raspravljati na osnovu argumenata i "vidjeti da li se radi o koruptivnim radnjama".

Mimo zakona

Poslanicima se obratio i premjer Vlade TK Denijal Tulumović odbijajući svaku insinuaciju da su Vlada i on kao premjer, a koje je iznio njegov stranački kolega Bego Gutić, u vremenu koliko obnašaju izvršnu vlast TK radili bilo šta mimo zakona.

- Pozivam svoj klub, stranku iz koje dolazim (SDA, op. a) da, ukoliko bude bilo kakvih koruptivnih radnji koje je uradila ova Vlada u prethodnom periodu, zatraže otvaranje istrage i u toj istrazi najprije istraže mene kao premijera. Sve ono što u Direkciji za ceste u periodu prethodnih vlada nije bilo u skladu sa zakonom, ova Vlada je zaustavila smatrajući da predloženi projekti moraju podlijegati zakonskoj regulativi – kazao je u svom obraćanju premijer Tulumović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.