EFIKASNE MJERE

Vlada TK naložila stečajnom upravniku da podnese tužbu zbog odluka Skupštine GIKIL-a

Na sjednici izražena zabrinutost

Lukavac: Global ispat koksna industrija. Arhiv

Piše: E.Sk .

8.10.2019

Vlada TK na posljednjem zasjedanju izrazila je zabrinutost u vezi sa sjednicom Skupštine privrednog društva GIKIL d.o.o. Lukavac i odlukama koje su donesene na toj Skupštini, s obzirom da na osnovu pribavljane relevantne dokumentacije i neposredno prikupljenih informacija proizlazi njihova upitnost sa aspekta zakonitosti, te da one nisu ni u najboljem interesu tog privrednog društva. 

Konstatovano je kako nije ispoštovana statutarna obaveza tog društva da se u Skupštinu izaberu i predstavnici drugog osnivača društva KHK d.d. Lukavac u stečaju, odnosno da članove tog Društva predstavljaju ovlašteni zastupnici.  

- Imajući u vidu prava i ovlaštenja stečajnog upravnika, dužnost stečajnog upravnika u stečajnog postupka KHK d.d. u stečaju je da odmah i bez odlaganja, radi zaštite državne imovine koja spada u stečajnu masu, uđe u posjed i njom upravlja. Kako od dana otvaranja stečaja nad KHK d.d., 22. februara 2019. godine pa do danas, stečajni upravnik nije preduzeo efikasne mjere upravljanja udjelom KHK-a u GIKIL-u, te da Vlada Kantona raspolaže saznanjima da je pokušaj da se to uradi putem Skupštine društva GIKIL od 23. septembra 2019. godine bio bezuspješan, ovim zaključkom Vlada TK traži od stečajnoj upravnika Hajrudina Kunalića, kao i drugih organa stečajnog postupka nad firmom KHK-a, da hitno preduzmu efikasne mjere na preuzimanju upravljanja svojim udjelom u GIKIL-u – navode u Vladi TK.

Preduzimanje navedenih mjera neophodno je kako bi se rad GIKIL-a doveo u zakonite okvire i to zakonitim izborom Skupštine i Nadzornog odbora koji će odražavati volju stvarnih i aktuelnih osnivača. 

- U skladu s naprijed navedenim, Vlada Kantona je preporučila da se od strane stečajnog upravnika, a u ime KHK d.d. u stečaju, odmah i bez ikakvog daljnjeg odlaganja podnese tužba za pobijanje svih donesenih odluka Skupštine GIKIL-a od 23. septembra 2019. godine, te da odmah i bez odlaganja, u najkraćem mogućem roku, stečajni upravnik u ime KHK-a d.d. u stečaju, u svojstvu člana, a u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima FBiH, sazove novu Skupštinu društva GIKIL, uz pozivanje ovlaštenih predstavnika drugog osnivača GIKIL-a, kao i da predloži izbor novih organa upravljanja GIKIL-a u skladu sa važećim propisima – zaključeno je na sjednici Vlade TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.