PROTESTI Od nadležnih traže da im dopuste prodavati robu

Pobuna Roma u Gradačcu

Nezadovoljni Romi kažu da vlasti od njih traže da se registriraju za ovu djelatnost i plaćaju mjesečnu nadoknadu od više stotina maraka

Z. M. / Avaz.ba

Pritest Roma u Gračanici

Foto: Avaz


Tridesetak gradačačkih Roma protestiralo je danas ispred zgrade Gradske uprave tražeći od nadležnih da im dopuste prodaju robe na buvljaku gradske pijace, gdje im inspekcijske službe zabranjuju rad. 

Nezadovoljni Romi kažu da vlasti od njih traže da se registriraju za ovu djelatnost i plaćaju mjesečnu nadoknadu od više stotina maraka. 

Predstavnik Udruženja Roma „Crni biseri“ iz Gradačca Pezer Bešić kaže da ono što lokalne i kantonalne vlasti od njih traže većina Roma ne može ispuniti.

- Ne mogu više biti pametan kome se trebam obratiti jer dokumentaciju koju od nas traže da im dostavimo većina Roma ne može osigurati jer su nepismeni - kaže Pezer Bešić.

Rabija Imširović na buvljaku pijace u Gradačcu polovnu robu prodaje više od trideset godina.

- Imam 11 djece i 56 unučadi i nikada im nisam dala da prose i kradu. Othranila sam ih i školovala prodajući robu na pijaci, a sada me tjeraju i ne daju mi da radim. Traže da im platim 600 maraka, a ja te pare nemam - naglašava Imširović.

Predstavnike gradačačkih Roma primio je gradonačelnik Edis Dervišagić, mađutim, osim obećanja, konkretnih dogovora nije bilo.

NA VRH

Podijeli članak na