SREBRENIK

Harem džamije ograđuju fino klesanim kamenom

Kamena ograda ima simboliku, jer se u blizini nalazi poznata Gradina

Jedinstven primjer džamije u BiH. O. Mujkić

Piše: O. Mujkić

15.10.2019

Džematski odbor Gornji Srebrenik privodi kraju akciju uređivanja i ograđivanja harema Šejh-Sinanove džamije u centru ovog podmajevičkog naselja. Umjesto stare i dotrajale željezne ograde, vrsni majstori izgradili su ogradu od fino klesanog kamena, zahvaljujući kojoj je harem poprimio mnogo ljepši izgled.

Najljepša tvrđava

– Kamena ograda ima simboliku, jer se u blizini naše džamije nalazi poznata Gradina, jedna od najljepših srednjovjekovnih tvrđava u BiH. Zato smo se odlučili da izgradimo ogradu od fino klesanog kamena sa prelijepim kamenim lukovima na kapijama kako bi se harem uklopio u jedinstvenu arhitektonsku cjelinu obližnje srednjovjekovne tvrđave -  ističe Ibrahim Ćidić, predsjednik Džematskog odbora Gornji Srebrenik.

Zbog visoke cijene ugradnje fino klesanog kamena, radovi su se odvijali u više faza, a najveći dio sredstava, prema riječima Ćidića, donirali su mještani ovog naselja.


Privlači pažnju

Šejh-Sinanova džamija u Gornjem Srebreniku, iako je izgrađena tek prije 50 godina na temeljima drvene džamije iz 16. stoljeća, zbog svoje neobične arhitekture, privlači pažnju brojnih turista koji svakodnevno posjećuju obližnju srednjovjekovnu tvrđavu.

Pri kraju posljednja faza radova. O. Mujkić

Kako ističe Ćidić, ova džamija predstavlja jedinstven primjer islamskog vjerskog objekta u BiH, čija se munara nalazi s lijeve strane od glavnog ulaza. 

Pažnju privlači i Šejh-Sinanovo turbe s desne strane džamije, zbog kojeg je munara i izgrađena na suprotnoj strani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.