NEZADOVOLJSTVO

Farmaceuti u Tuzli zaprijetili: Zatvorit ćemo apoteke!

Razlozi zbog kojih su cijene lijekova u Srbiji niže nego u FBiH su višestruki, a ogledaju se kroz nižu stopu PDV-a i subvencije države

Traže povećanje cijene izdavanja lijekova. E. Skokić

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

16.10.2019

Magistri farmacije s područja Tuzlanskog kantona neće odustati od zahtjeva za povećanje cijene usluge za izdavanje lijekova na recept. Trenutno se takva usluga u apotekama naplaćuje 1 KM sa PDV-om, a, primjerice, ista usluga u Zeničko-dobojskom kantonu iznosi 1,75 KM, a u Sarajevskom 1,91 KM.

- Na posljednjem sastanku u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK rečeno nam je da nema sredstava za povećanje cijene usluge te da su nerealne šanse da se povećanje cijene izvrši i u narednoj godini – kaže Amela Gazibegović, portparol magistara farmacije TK.

Generalni štrajk, kao jedna od mjera, nije isključen, jer se poslodavci u javnom i privatnom sektoru suočavaju s odlivom kadra i nelojalnom konkurencijom s druge strane Drine.

- Svakodnevno odlaze farmaceuti u zemlje zapadne Evrope. Također, imamo situaciju da je TK najbliži Srbiji i da pacijenti u apotekama kupuju lijekove s esencijalne liste, a da po komercijalne lijekove odlaze u Srbiju zbog niže cijene – kaže Aneda Cipurković, predsjednica Komore magistara farmacije TK.

Razlozi zbog kojih su cijene lijekova u Srbiji niže nego u FBiH su višestruki, a ogledaju se kroz nižu stopu PDV-a i subvencije države.

- Ovdje su ujedinjeni magistri farmacije iz privatnog i javnog sektora. Nemojte zaboraviti da imamo u apotekama usluge koje su gratis – kaže Edim Kadić iz uprave Gradskih apoteka Tuzla.

Na našu opasku postoji li bojazan od otvaranja apoteka koje će biti u vlasništvu Tuzlanskog kantona, odgovara:

- Zakonski to nije moguće. Neka pokušaju, a mi ćemo zatvoriti apoteke dva-tri dana pa neka pacijenti idu pod njihove prozore – zaključio je Kadić na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.