TUZLA Obilježavanje Mjeseca knjige

Predstavljen književni opus Mirsada Mustafića

Tema svih do sada izdatih 15 romana je Srebrenica

A.H.
21.10.2019 11:33

S predstavljanja vrijednih djela prof. Mustafića

Foto: A. Bajrić

U okviru obilježavanja Mjeseca knjige, Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić“ u Tuzli upriličila je predstavljanje književnog opusa profesora Mirsada Mustafića pod nazivom „Svi smo mi iz Srebrenice. Djela ovog pisca našla su se među najčitanijim u proteklom periodu.

Tema svih do sada izdatih 15 Mustafićevih romana je Srebrenica, što je, prema ocjeni onih koji su govorili o njegovom stvaralaštvu, „pečat na nezaborav“, tačnije garancija da ono što se dogodilo u Srebrenici neće, niti može biti zaboravljeno.

- Iz ovih djela, najprije, čita se ljepota nekadašnje Srebrenice, ali i tragedija po kojoj se danas u svijetu prepoznaje. Niko nije tako snažno oslikao tugu Srebrenice, a da ni u jednoj njegovoj  napisanoj riječi nema poziva na mržnju i osvetu. Poruka svakog njegovog romana je samo opomena da ono što se dogodilo u Srebrenici ne smije biti zaboravljeno – kazao je, između ostalog, dr. Adib Đozić.

Na izuzetno posjećenom predstavljanju Mustafićevog stvaralaštva govorili su i književnik Zejćir Hasić, dr. Izet Šabotić, mr. Alija Mrkonjić, profesorica Larisa Ćustendil, Amela Vilić iz NUB-a „Derviš Sušić“ te njegovi prijatelji i ratni saborci.

NA VRH