TUZLA

Komunalne naknade plaćat će vlasnici stanova s centralnim grijanjem

Nije se odustalo od odluke o uvođenju komunalnih naknada. Avaz

Piše: E.Sk / Avaz.ba

31.10.2019

Većina u Gradskom vijeću Tuzla, sa Socijaldemokratskom partijom BiH na čelu, nije odustala od odluke o uvođenju komunalnih naknada za građane i privrednike. 

Doduše, na današnjoj maratonskoj sjednici plaćanja novog nameta oslobođeno je nekoliko kategorija stanovništva, poput porodica šehida i poginulih boraca, nezaposlenih demobilisanih pripadnika Armije RBiH, osoba s invaliditetom... ali opozicija je imala niz konkretnih zamjerki na proceduru koja je pratila samo usvajanje odluke.  

- Mi nismo učestvovali u ovome i insistirat ćemo na svakoj narednoj sjednici da se ukine odluka o naplati komunalne takse – kaže Elvir Kasumović, predsjednik Kluba SBB-a u Gradskom vijeću.

Predviđeno je da naknadu plaćaju vlasnici kuća i stanova koji imaju centralno grijanje, jer su iz tog javnog preduzeća uzeti podaci o kvadraturi stanova i poslovnih prostora. U prvoj zoni plaćat će se 1 KM po metru kvadratnom u stambenim i 3 KM u poslovnim prostorima. Na godišnjem nivou za stan od 60 kvadrata plaćat će se 60 KM.

- Usvojili su odluku kojom će subvencionirati komunalne naknade s milion maraka, a uopšte ne znamo koliko će se naplatiti novca od onih građana koji nisu oslobođeni plaćanja. Smatram kako se trebalo prolongirati donošenje ovakve odluke – rekao je Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a.

No, gradonačelnik Jasmin Imamović, koji je predlagač amandmana o subvencioniranju komunalnih naknada, nije htio prihvatiti takav prijedlog. Na kraju je većina sa SDP-om na čelu glasala za subvencioniranje komunalnih naknada. 

Prethodno je, podsjećanja radi, ista većina donijela odluku o plaćanju komunalnih naknada, a odlukom o subvencioniranju samo su se posuli pepelom. 

Prema važećem zakonu, komunalna naknada mogla se naplaćivati od 2005. godine, a zbog čega se odluka donijela tek 2019. godine i hoće li ko odgovarati što je zbog ovog propusta budžet oštećen za tridesetak miliona KM, pokazat će vrijeme pred nama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.