TUZLA

Završe kriminalistiku pa polažu za bravara

Trenutno je velika potražnja za diplomama vozača

Od septembra je trajao upis u novu školsku godinu. E. Skokić

E. Skokić

6.11.2019

U Centru za obrazovanje odraslih iz Tuzle moguće je upisati jedan od mnogobrojnih programa stručne prekvalifikacije. Od septembra je trajao upis u novu školsku godinu, a tokom godine polaznici imaju na raspolaganju četiri ispitna roka.

- Kandidati po jednom ispitnom roku mogu završiti jedan razred. Otprilike, potrebno je od osam mjeseci do godinu da se završi prekvalifikacija za one koji imaju diplomu srednje škole. Ako imaju samo osnovnu školu, trebaju ići najmanje dvije godine za treći, odnosno tri godine za četvrti stepen stručne spreme - pojašnjava Dragana Atić, direktorica Centra.

Atić: Odlaze u inozemstvo. E. Skokić

Cijenu prekvalifikacije određuje razlika predmeta. Ukoliko je neko završio mašinsku školu i želi promijeniti zanimanje iz bravara u zavarivača, onda će polagati samo razliku predmeta, dok će kandidatu biti priznate ostale ocjene iz tzv. općih predmeta.

Medicinska struka

- Trenutno je velika potražnja za diplomama vozača motornih vozila. Javljaju nam se i oni koji se žele prekvalificirati u medicinsku struku - sestre tehničari ili njegovateljice te kandidati mašinske ili građevinske struke. Zanimljivo je da je u ovoj godini iskazan interes za tehničara hortikulture i cvjećara - ističe Atić.

Oni koji su se prekvalificirali u jedan od programa medicinske struke, uglavnom odlaze u inozemstvo i riječ je o mlađim osobama. Osobe starije životne dobi, koje imaju 15-20 godina radnog iskustva, dolaze po diplomu zidara, tesara, bravara, jer im to poslodavac traži.

Sklapanje ugovora

- Mi s našim kandidatima sklapamo ugovore. Ako na nekim poslovima rade po 20 godina, praktični dio nastave izvode u svom preduzeću, uz nadzor naših nastavnika. Imali smo slučaj da nam je došao mladić koji je završio gimnaziju, potom Fakultet za kriminalistiku, a kod nas je tražio prekvalifikaciju iz sedmog u treći stepen jer je dobio posao bravara - naglašava Atić.


Uplata na rate

Za treći stepen cijena se kreće od 1.000 do 1.500 KM, za četvrti malo više. Dio se uplaćuje odmah po upisu, a ostatak na rate tokom prekvalifikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.