TUZLA

Univerzitet utajio porez?!

Nisu usvojeni izvještaji o radu preduzeća, ustanova i agencija

Prezentirali realizirano u proteklom periodu. A. Bajrić

E. Sk.

6.11.2019

Vlada Tuzlanskog kantona, s premijerom Denijalom Tulumovićem (SDA) na čelu, sumirala je prvih stotinu dana mandata. U proteklom periodu Vlada TK nije usvojila izvještaje o radu preduzeća, ustanova i agencija, koji su potom oboreni i u parlamentarnoj proceduri.


Riješiti problem

Posljednji izvještaj o radu koji nije usvojen je izvještaj Univerziteta u Tuzli, koji će poslije izjava premijera Tulumovića dodatno dići prašinu.

- Oko 1,7 miliona KM Univerzitet u Tuzli je utrošio za vanjske saradnike. Porezna uprava je utvrdila tu niz nepravilnosti jer nije bilo adekvatno izdvajanje za porez. Tu direktno mogu da krivim nekoga ko je zadužen za taj finansijski dio na Univerzitetu. Mi ćemo pokušati ovaj problem razriješiti i eventualno spriječiti da se zaustavi rad Univerziteta u Tuzli – rekao je Tulumović.

Vlada TK je za sto dana održala 13 redovnih i sedam vanrednih sjednica sa 225 tačaka dnevnog reda, a donijela je i 254 pojedinačne mjere. Govoreći o projektima, Tulumović je kazao da je 750.000 KM izdvojeno u vidu podsticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika boračkih kategorija.


Izvršene obaveze

Izrazio je i posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je Vlada TK završila svoj dio obaveza u vezi s izgradnjom Roditeljske kuće u Tuzli, kao i da je otkočena realizacija formiranja Centra za autizam.

Međutim, Vladu TK s njim na čelu pratile su i kontroverze oko imenovanja savjetnika i činjenice da u izvršnoj vlasti nema predstavnika hrvatskog naroda.

Veća zastupljenost

- Meritorniji odgovor za imenovanje Vlade TK može dati predsjednik Kantonalne skupštine. Nisam zadovoljan što nemamo predstavnika Hrvata i to jeste ustavna kategorija, ali kroz neke institucije pokušavamo da budu zastupljeni prema popisu stanovništva – izjavio je Tulumović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.