GRAČANICA Počeo trodnevni vašar

U centru zabava, u Poslovnoj zoni prodaja stoke

Jedni prodaju, drugi kupuju, treći došli da kupe halve i da se hvale da su vašarovali

H. Čalić
08.11.2019 13:07

“Doboščani” iz Lukavca uz izvorne pjesme zabavljaju posjetioce

Foto: H. Čalić

U Gračanici je danas otvoren tradicionalni, trodnevni vašar. U glavnoj ulici je ne desetine malih i velikih štandova, prodaje se sve po marku uz slogane koji stižu iz brojnih zvučnika “Dođi kupi, nismo skupi”. Jedni prodaju, drugi kupuju, treći došli da kupe halve i da se hvale da su vašarovali.

Nastavak tradicije

Na Zelenoj pijaci se vesele mladi, na ringišpilima, autićima, na “balerini”. U Poslovnoj zoni u Gračanici prvog dana je robno-stočni vašar. Iz susjednih općina dovezeno je na desetine konja, volova, ovaca.

  • Ramić sa sinovima došao prodati konje
    Ramić sa sinovima došao prodati konje Foto: H. Čalić

- Cijeli život smo u šumi. To smo radili na Romaniji prije rata, to radimo u šumama oko Kladnja danas, jer to je naša tradicija. Konj će doći gdje traktor ne može, izvući će balvan iz potoka - kaže Senad.

Na sajam su došli da prodaju nekoliko konja.

Malo kosaca

Malo dalje je ražanj do ražnja, peku ih poznati gračanički mesari, do njih veliki šator, nema slobodne stolice, jer tu pjevaju poznati “Doboščani”, grupa izvornih pjesama iz Doboštice kod Lukavca. Uz dvije violine i šargiju, pjesma odjekuje Sprečanskom dolinom.

  • Klobodanovići prodaju kose
    Klobodanovići prodaju kose Foto: H. Čalić

Na izlazu sa sajma svoje britke kose iskovane od vojnog čelika prodaju hadži Salim i supruga Refija Klobodanović iz Topčić Polja. Oni gračanički stočni sajam ne propuštaju.

- Nema kosidbe bez dobrog kosača i britke kose. Jesu nam malo konkurencija ove kosačice, a i kosača je u Bosni i Hercegovini sve manje – kazuje Salim.

Komentari

NA VRH