KALESIJA

Publika uživala uz "Braću Babajiće", "Kalesijske slavuje", "Mustafu i jarane"...

Kalesija je sinonim za ovu pjesmu, kazao je Šadinlija

Sviralo se i pjevalo uz tradicionalne instrumente. F. Sinanović

F. Sinanović

22.11.2019

U organizaciji Bosanskog kulturnog centra “Alija Izetbegović” Kalesija, održan je 15. festival izvorne muzike. Učestvovalo je 10 izvornih grupa iz Kalesije, Gračanice, Živinica, Tuzle, Domaljevca...

- Činjenica da su u najreprezentativnijoj svjetskoj enciklopediji „Encyclopedia Britannica“ zastupljeni "Kalesijski zvuci" kao izvođači jedne vrste nacionalne muzike, govori sama po sebi o vrijednosti izvornog melosa i izvorne pjesme. Festival se sa pravom održava u Kalesiji, jer je Kalesija sinonim za ovu pjesmu - kazao je voditelj Enver Šadinlija.

Enisa Šojko, muzička urednica na BHR1, kazala je da je Festival tokom 15 godina prerastao u značajnu kulturnu manifestaciju te da je sa pravom pokrenuta inicijativa da se izvorna muzika uvrsti na UNESCO-vu listu nematerijalnih spomenika kulturne baštine. 

Izvorna grupa "Braća Babajići". F. Sinanović

Sviralo se i pjevalo uz tradicionalne instrumente: šargiju, violinu, doboš, zurle...

Publika je uživala uz svirku i pjesmu izvornih grupa: "Braća Babajići", "Kalesijski zvuci", "Kalesijski slavuji", "Zvorničko sijelo", "Odjek Vukovija", "Tradicija", "Mustafa i jarani", "Kalesijski dijamanti", "Sprečanski biseri" i "Dobošćni".

- Meni je uvijek zadovoljstvo doći u Kalesiju i zapjevati. Ovdje sam i započeo svoju karijeru sa pjesmom „Kalesijo, puna si mi cvijeća“. Izvorna muzika je naše blago, koje moramo čuvati - rekao je Ismet Babajić, jedan od najstarijiih učesnika Festivala izvorne muzike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.