LAŠVANSKA DOLINA

Uposlenici općina na produženom vikendu: Dan državnosti obilježavali u petak

Čovjek koji je načelnik reprezentira sam sebe i sve građane

Vrata općina danas su uredno bila zaključana. D. Pucar

Piše: D. Pucar/ Avaz.ba

25.11.2019

Dok za većinu radnika u realnom sektoru Dan državnosti BiH predstavlja tek državni praznik koji će obilježiti na svojim radnim mjestima, ove godine on je za političare na svim nivoima značio produženi vikend.

Naime, većina lokalnih samouprava zbog neradnog ponedjeljka Dan državnosti BiH obilježila je u petak, kako se ne bi ni tih pola sata morali pojaviti u ponedjeljak, na Dan državnosti.

Neodgovornost političara

Tako su vrata na zgradama općina u Lašvanskoj dolini, a isti je slučaj skoro u čitavoj državi, danas zaključana, što jasno govori o, smatra poznati sociolog Srđan Vukadinović, neodgovornosti i neozbiljnosti političara.

- Dan državnosti je jedan od najznačajnijih datuma u historiji moderne države i ko nema poštovanja prema tom danu, nema poštovanja ni prema državi i institucijama. Čovjek koji je načelnik općine reprezentira sam sebe i sve građane općine, a ovakvim odnosom pokazuju nepoštivanje prema državi i građanima, što dovoljno govori o kakvim se političarima radi. Ne govorim o struci jer vidimo da mnogi od njih čak ne znaju niti kupiti diplome, ali u takvom odnosu onda se ne može tražiti od građana da poštuju državu i institucije koje ne poštuju dužnosnici - rekao je Vukadinović.

Posebno je to loša poruka, kaže Vukadinović, u odnosu na radnike u realnom sektoru, koji danas rade.

Poruka radnicima

- Radnicima šalju poruku da se ne radi svaki dan ono što je puno radno vrijeme da bi se zaradila plaća, da mogu raditi koliko hoće i kad hoće, a imaju velika primanja koja su svakako nezaslužena. Također, šalju poruku da za njih nije bitno koliko rade, oni prime svoju plaću bez ikakvih umanjenja, a radnici su tu kao neka fizička radna snaga, dobri su samo kad za njih trebaju dati glasove - kazao je Vukadinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.