TUZLA

Kasumović: Još jedan politikantski predizborni kredit Jasmina Imamovića

Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog gradonačelnika o novom zaduženju

Gradsko vijeće Grada Tuzla. E. Sk.

Piše: E. Sk./ Avaz.ba

29.11.2019

Većina u Gradskom vijeću prihvatila je prijedlog o novom kreditnom zaduženju Grada Tuzla u iznosu od 7 miliona KM. Kredit će se uzeti kod Razvojne banke FBiH, otplaćivat će se u narednih 12 godina, uz kamatnu stopu od 2,5 posto na godišnjem nivou.  

- Planirano je da 3,5 miliona KM utrošimo na 15 projekata sanacije i rekonstrukcije cesta i ulica, 3,5 miliona KM za prvu fazu gradnje gradskog groblja Drežnik i 500.000 KM za park u naselju Sjenjak, odnosno obnovu parkova u naselju Husino i kod BKC-a Tuzla – obrazloženje je Suade Isaković iz Službe za finansije Grada Tuzla.  



Elvir Kasumović. E. Sk.

Protiv novog kreditnog zaduženja bili su vijećnici SBB-a, SDA i HDZ-a BiH.

- Ovo je još jedan politikantski predizborni kredit Jasmina Imamovića. Navedeni su projekti, ali ne i vrijeme njihove realizacije. Prije pet godina, podigli smo kredit od 22 miliona KM za sanaciju vodovodne mreže, ali za sada nema ništa ni od projekta ni od njegove realizacije – kaže Elvir Kasumović, predsjednik Kluba SBB-a u Gradskom vijeću Tuzla.   

Zamjerke opozicije odnose se na to što će se iz kredita sanirati ceste i ulice u urbanom dijelu grada, dok u pojedinim prigradskim naseljima građani uopće ne znaju šta je asfalt. Zanimljivo je da je za odluku o kreditnom zaduženju glasao predsjednik Kluba HDZ-a BiH Ivica Kovačević, a da je protiv bila njegova stranačka kolegica Jasminka Mijatović.

- Imamo projekte koji zaista zavređuju podršku, poput gradskog groblja, ali ima i projekata koji su potrebni i drugim mjesnim zajednicama, a ne samo onima iz uže gradske jezgre. Zbog toga smo, rekao bih, glasali pola-pola. Predlagao sam da kredit bude u iznosu od 8 ili 8,5 miliona KM kako bi sve mjesne zajednice bile pokrivene, ali moj prijedlog nije dobio podršku – kaže Kovačević.   

Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla opet je bilo govora o uvođenju komunalnih naknada. Klubovi SBB-a, HDZ-a BiH i SDA inicirali su raspravu, a na narednoj sjednici  odlučivat će se hoće li se donesena odluka o komunalnim naknadama staviti van snage.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.