TUZLA

Reakcije na izjave Envera Bijedića, lidera DS-a BiH

Iz Tužilaštva TK rekli da postoji sumnja o počinjenju navedenog krvičnog djela

Jasmin Imamović i Enver Bijedić. Arhiv

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

4.12.2019

Nakon izjava Envera Bijedića, lidera Socijaldemokrata (SD) BiH, o aferi „15. maj“ Tuzla, reagirali su prozvani gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i Tužilaštvo TK.  

Gradonačelnik Imamović je najavio podnošenje tužbe za klevetu, dok je Tužilaštvo TK u svom saopćenju navelo da je tačno da se protiv Bijedića vodi istraga zbog krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

- On će lako platiti naknadu štete, jer je u imovinskom kartonu naveo da je milioner. Meni će naknada dobro doći jer imam imovinu u vrijednosti stana od 80 kvadrata u Tuzli. I živim od plaće. Posebno zadovoljstvo će mi biti da ga tužim za laži koje iznosi vezano za gradnju prvog slanog jezera. Prvo slano jezero građeno je iz budžeta Općine Tuzla, na općinskom zemljištu i dijelu zemljišta Rudnika soli. Direkcija je bila izvođač. Jezero je projekt Općine Tuzla i nikada nije bilo u vlasništvu Direkcije, kako to, spominjući nekakvo „preknjiženje“, tvrdi Bijedić – izjavio je gradonačelnik Imamović. 

U Tužilaštvu TK se navodi kako je u konkretnom slučaju naredba o provođenju istrage donesena protiv Envera Bijedića, jer su prikupljeni dokazi i materijalna dokumentacija iz spisa potvrdili osnovanost zaključka da postoji sumnja u počinjenje navedenog krivičnog djela.

- Javnost treba da zna da je nakon drugog ročišta na kojem se osumnjičeni Bijedić koristio pravom da ne iznosi svoju odbranu on odučio da podnese i poseban zahtjev za izuzeće postupajućeg tužioca u ovom predmetu Ćazima Serhatlića. Značajno je primijetiti da je spomenutu konferenciju za novinare Enver Bijedić zakazao prije nego što je odlučeno o zahtjevu za izuzeće, pa se građanima ostavlja na ocjenu nastoji li se održanom konferencijom za novinare izvršiti dodatni pritisak na ovo tužilaštvo da bi odlučilo na način za koji to osumnjičena osoba smatra da treba – navodi se u saopćenju Tužilaštva TK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.