AFERE

Odbili izuzeće tužioca Serhatlića, predmet ustupaju Federalnom tužilaštvu

Kolegij tužilaca donio je odluku da odbije Bijedićev zahtjev

Pres-konferencija. E. Sk.

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

9.12.2019

Kolegij tužilaca Kantonalnog tužilaštva Tuzla odbio je zahtjev Envera Bijedića, osumnjičenog u predmetu SPO „15. maj“, o izuzeću postupajućeg tužioca Ćazima Serhatlića. Bijedić je, podsjećanja radi, na prošlosedmičnoj pres-konferenciji obrazložio zbog čega traži izuzeće, a posebno je apostrofirao činjenicu da je Serhatlić samo njega od 11 osoba s krivične prijave podnesene 2016. godine pozvao na saslušanje u svojstvu osumnjičenoga. Bijedić je naglasio i da je Serhatlić bio glavni inspektor u Općini Tuzla kada su se na objektu „15. maj“ nelegalno dogradila tri sprata.  

Kolegij tužilaca donio je odluku da odbije Bijedićev zahtjev, a zamjenik glavnog tužioca Jezdimir Spasojević saopćio je da će cjelokupan spis vezan uz ovaj predmet dostaviti Federalnom tužilaštvu FBiH, s prijedlogom da se predmet na daljnje postupanje dostavi nekom od drugih kantonalnih tužilaštava na području Federacije BiH. 

Na taj način, prema mišljenju pravnih stručnjaka, Tužilaštvo TK posipa se pepelom. Afera SPO „15. maj“ traje duže od deceniju, a prevareni kupci stanova i poslovnih prostora su nebrojeno puta protestirali ispred Tužilaštva TK.  

Predmet je oživio u trenutku kada je došlo do raskola u SDP-u TK, odnosno kada su formirani Socijaldemokrati BiH. Serhatlić je u rad uzeo krivičnu prijavu iz 2016. godine, iako je u Tužilaštvu TK zaprimljena i krivična prijava iz 2014. Zbog toga je u pozadini, smatraju nezavisni analitičari, političko potkusurivanje na relaciji Bijedić – gradonačelnik Imamović, koji je rekao kako će dojučerašnjeg partijskog druga tužiti za klevetu.  

U međuvremenu, prevareni kupci stanova i poslovnih prostora čekaju uknjižbu svoje imovine, a Tužilaštvo TK vruć krompir želi prebaciti u druge ruke, odnosno drugom tužilaštvu.  



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.