TUZLA

Nalazi li se među uhapšenima u akciji „Scarface“ ubica Senada Habibovića Sene?!

Posljednje hapšenje Kabilovića i Salimovića dogodilo se prošle godine, nakon napada na policijskog inspektora Adnana Okanovića

Senad Habibović. Facebook

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

18.12.2019

Službenici Uprave policije MUP-a TK nastavili su rad na najsloženijoj akciji kodnog naziva „Scarcafe“, u kojoj je za sada uhapšeno 13 osoba. Među uhapšenima su Beriz Kabilović, Elvis Hamzić, Ammar Adrović, Adnan Požegić, Selver Salimović Švrćo, Amir Lisičić Švabo, Mujo Mandžić i Amer Hajdarević, osobe s bogatim policijskim dosjeima, koji su robijali zbog različitih krivičnih djela.  

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su počinili, između ostalog, i krivično djelo ubistvo. Pitali smo direktora policije Dževada Kormana je li riječ o neriješenom ubistvu Senada Habibovića Sene, koje je počinjeno 19. oktobra 2014. godine, ali je on odgovorio kako zbog interesa istrage ne može odgovoriti na to pitanje.

No, kako saznajemo, mnogo je činjenica koje ukazuju na povezanost pojedinih osoba s učešćem u organizaciji ubistva Senada Habibovića Sene, koji je isto tako slovio kao žestok momak u Tuzli. Na koji su način eventualno učestvovali u ubistvu, kako saznajemo, pokazat će daljnji tok istrage.

Inače, pet godina je istraga u ovom slučaju tapkala u mjestu, a u međuvremenu se Uprava policije TK, tačnije direktor Korman našao na meti ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića zbog, između ostalog, i neriješenih ubistava.

- U obrazloženju odluke zašto je odbijen izvještaj o radu za 2018. godinu stoji da je došlo do povećanja broja ubistava. U 2017. godini imali smo tri, a u 2018. godini pet ubistava i to je povećanje od 66 posto. Ali sva ubistva su rasvijetljena i nijedno nije motivirano nacionalnom, rasnom ili bilo kojom drugom netrpeljivošću – precizirao je za „Avaz“ Korman.

Korman je danas u svom istupu na pres-konferenciji rekao kako su uhapšene osobe ovladale Tuzlom, ali nije precizirao ko je vođa grupe.

Posljednje hapšenje Kabilovića i Salimovića dogodilo se prošle godine, nakon napada na policijskog inspektora Adnana Okanovića. Incident se dogodio u hotelu „Tuzla“, gdje Kabilović i Salimović imaju lokale.

U pucnjavama i obračunima učestvovali su svi s popisa uhapšenih u ranijim godinama. Pucalo se ispred tržnog centra na Brčanskoj Malti, nekadašnje diskoteke „Roma“, na otvaranju kafeterije „Sagitarijus“. U toku je suđenje Amiru Lisičuću Švabi iz Banovića, koji je, prema optužnici Tužilaštva TK, bio član grupe koju je predvodio Damir Mehić Bibi, vezano za ubistvo Emira Džinića od 22. juna 2013. godine ispred kafeterije „Sagitarijus“.

Na popisu neriješenih ubistava u zoni odgovornosti Tužilaštva TK i Uprave policije TK nalaze se ubijeni u povratničkim naseljima, dok su neriješena ubistva koja u pozadini imaju mafijaške obračune upravo ubistva Senada Habibovića Sene i Emira Džinića. Ni jedan ni drugi slučaj nije dobio svoj konačni sudski epilog, a možda će akcija „Scarface“ dati odgovor na sva ta pitanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.