ALARMANTNO

Ovo je zaista zabrinjavajući podatak: 73 djece završilo na raspiratornom na UKC-u Tuzla, najviše beba

Najveći broj smještene djece na Klinici

Najviše djece od 3 do 6 mjeseci. Ilustracija

Fena

20.12.2019

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla smješteno je 73 djece zbog respiratornih problema, a što se povezuje sa zagađenjem zraka - izjavio je načelnik Klinike za dječje bolesti dr. Edin Husarić, koji dodaje da je samo jučer hospitalizirano njih 22.

- Mi u ovom periodu imamo velikih problema s pacijentima koji imaju respiratorne probleme, odnosno otežano disanje. To su najčešće djeca od 3 do 6 mjeseci. Ovo je do sada najveći broj smještene djece na Klinici. Danas uz 73 djece koje smo smjestili leže i 53 majke. Mi njih zadržavamo od pet do sedam dana i kada se steknu uslovi da terapije nastave kod kuće, onda ih otpuštamo – kaže Husarić.

Naglašava da liječnici nisu u mogućnosti rješavati problem zagađenja zraka, ali poručuje da se po ovom pitanju nešto mora poduzeti.

- Sve što možemo je preporučiti roditeljima da, kada vide da je zrak vani zagađen, djecu ne izvode ukoliko ne moraju. Vikendom, ako mogu, neka odlaze tamo gdje je zrak čišći, a kod kuće neka pokušavaju što više ovlažiti zrak. Dakle, za djecu je veoma važna mikro-klima koja je za njih mnogo pogodnija i zdravija – ističe dr. Husarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.