PROMOCIJE

„Šejh Hasan Kaimija - sin vremena“ autorice dr. Sabine Moker

Knjiga je plod višegodišnjeg istraživačkog rada

Piše: A. H.

20.12.2019

S predstavljanja novog djela dr. Moker - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli sinoć je, u organizaciji Instituta za društvena i religijska istraživanja i Behram-begove medrese u Tuzli, te Naučno-istraživačkog instituta „Ibn Sina“ iz Sarajeva održana promocija knjige „Šejh Hasan Kaimija - sin vremena“ autorice dr. Sabine Moker.

Knjiga je plod višegodišnjeg istraživačkog rada dr. Moker i bavi se životom i djelom jednog od najistaknutijih bosanskih sufijskih šejhova koji su živjeli u 17. stoljeću i koji  se pamte, kako po vrlo značajnom poetskom opusu tako i društvenom angažmanu u vremenu u kojem je živio.

Šejh Kaimija, poznat kao Kaimi Baba, bio je šejh kaderijskog reda i pročelnik Hadži-Sinanove tekije u Sarajevu. Nakon što je učestvovao u buni protiv poskupljenja hljeba u svom gradu, tadašnja vlast ga je 1682. protjerala u Zvornik, gdje je i umro devet godina kasnije. Ukopan je na Kula Gradu u Zvorniku, gdje se i danas nalazi njegovo turbe.

Na promociji su, vrlo interesantno kazivanje o knjizi, kao i ličnosti Šejh Hasana Kaimije, osim autorice dr. Moker, imali i dr. Sead Seljubac te dr. Samir Beglerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.