BANOVIĆI

Napustio fakultet i nastavio očevim stopama

Zadovoljan što može osigurati normalan život svojoj porodici <195> Mušterije donose obuću lošeg kvaliteta

Hamzić: Bolje raditi išta nego ništa. S. Ikanović

Piše: S. Ikanović

23.12.2019

Nekad se u Banovićima mogao popraviti sat, skrojiti odijelo, oblikovati staklo i završiti drugi zanatski poslovi koje su obavljali dugogodišnji majstori svog zanata. Danas se može samo popraviti stara i oštećena obuća, kojoj sjaj vraća jedini obućar u Banovićima, Sead Hamzić.

Ovim poslom bavi se 18 godina. Zanat je počeo učiti od svog oca kada je imao deset godina, a kompletan posao preuzeo je 2001., kada se otac, stjecajem okolnosti, vratio na prijeratno ognjište u Janju.

Manja potražnja

- Sa 19 godina odlučio sam nastaviti tamo gdje je otac stao. Napustio sam fakultet i ostao u Banovićima da radim posao koji volim i odakle sam počeo. Nažalost, nisam završio školu za obućara, ali šta ću, bolje je raditi išta nego ništa - kaže Hamzić.

Zadovoljan je što od zarađenog može osigurati normalan život svojoj porodici. Jedino ga zabrinjava što je sve manja potražnja za njegovim uslugama.


Radnja u centru grada kao odmorišna stanica. S. Ikanović

- Sada je tržište preplavila malo jeftinija roba i često imam mušterije koje donose obuću lošijeg kvaliteta koja se ne može dobro  popraviti – ističe Hamzić.

Naglašava da će svoja dva sina učiti zanatu kao što je i njega njegov otac učio.

Nema promjena

- Trudit ću se maksimalno da ih obučim ovom zanatu, a oni neka izaberu školu koju žele i vole. Neka znaju svojom rukom isto kao i ja. Ako zatreba, dobro će doći u životu – ističe Hamzić.

Veli da nije teško naučiti zanat, jer se u obućarstvu ništa značajno nije promijenilo posljednjih stotinu godina i da se još koristi isti nakovanj, čekić.

Njegova radnja nalazi se u centru grada i prilično je dobro posjećena, dobra je odmarališna stanica za prijatelje i poznanike s kojima svakodnevno razmjenjuje mišljenja o dešavanjima u okruženju.

Samo još zlatarska

U Banovićima od starih zanatskih radnji, osim obućarske, egzistira još jedino zlatarska. Sve druge zanatske usluge, sahadžije, krojača, tesara, klesara i slično, već dugi niz godina niko ne obavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.