AKTUELNO S Klinike za plućne bolesti

Alarmantni podaci UKC-a Tuzla: Godišnje otkrijemo 280 novih slučajeva karcinoma pluća

Zagađenje okoliša je konstantan problem, ali ga mi, nažalost, tretiramo samo sezonski

E. Sk. / Avaz.ba
14.01.2020 14:11

UKC Tuzla

Foto: E. Sk.

Ljekari Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli tokom godine otkriju 280 novih slučajeva karcinoma pluća kod svojih pacijenata. U 2015. broj pacijenata kod kojih je otkriven karcinom pluća je iznosio 216, a u posljednje dvije godine taj broj se povećao na 280.  

- Zagađenje okoliša je konstantan problem, ali ga mi, nažalost, tretiramo samo sezonski. Zagađenje neminovno donosi veći broj pacijenata, više oboljenja, a u toku godine mi tretiramo oko 5.300 pacijenata na kliničkom liječenju. Taj broj je u stalnom porastu – kaže Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.  

  • Doktori UKC-a Tuzla
    Doktori UKC-a Tuzla Foto: E. Sk.

Zbog enormnog zagađenja najugroženija su djeca do 6 godina, plućni, hronični i kardiovaskularni bolesnici.  

- U oktobru, novembru i decembru imamo za dvostruko povećan broj pacijenata u odnosu, recimo, na juni, juli i avgust. Sinoć je mjerna stanica za kvalitet zraka kod Skvera u Tuzli registrirala 140 mikrograma po kubnom metru zraka. Prema evropskoj regulativi, sitno lebdeće čestice se mogu tolerirati do 20 mikrograma po kubnom metru. Mi smo, dakle, imali sedam puta više od dozvoljenog ili čak 14 puta više od preporuke Ujedinjenih naroda – objašnjava načelnik Dedić. 

Zbog toga, navodi on, neophodno je smanjiti boravak na otvorenom što je više moguće, a, kako ističe, građani i djeca moraju upotrebljavati zaštitne maske.   

Komentari

NA VRH